Estats Units

El Tribunal Suprem dels EUA prohibeix l'ús de la discriminació positiva per garantir la diversitat racial a les aules

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha dictaminat que les escoles públiques no poden utilitzar la discriminació positiva per garantir la diversitat racial a les seves aules. Aquesta resolució, que s'ha aprovat per 5 vots contra 4, s'aplicarà fins i tot quan la raça sigui només un element de discriminació entre d'altres. La sentència dóna la raó a un grup de pares que s'oposaven als reglaments que regulen les inscripcions als instituts de Seattle, a l'estat de Washington, i a les escoles primàries de Louisville, a Kentucky, en considerar que discriminaven negativament segons la raça.

Actualitzat

A Seattle, entre el 1999 i el 2001 la raça ha estat el criteri que ha impedit a 300 adolescents nord-americans -200 blancs i 100 negres, hispans o asiàtics- estudiar al centre que havien triat perquè la quota racial ja estava coberta. A Louisville un nen no va poder accedir a l'escola bressol més propera a casa seva, tot i haver-hi places buides, perquè ja hi havia massa blancs.

Per a les famílies dels alumnes afectats, que han rebut el suport del govern, aquestes mesures decidides pels consells locals d'educació són tan discriminatòries com la política de segregació prohibida pel Tribunal Suprem el 1954 en la famosa sentència Brown contra el Consell d'Educació.

La sentència pot afectar milions de nens de tot el país i, a més, pot ser un primer pas cap a la supressió de la discriminació positiva a la feina, un dels pilars, encara que molt discutit, de la lluita per la igualtat racial. La sentència és també un senyal que els dos últims jutges proposats per George Bush estan decantant el Suprem cap a posicions més conservadores.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut