Seguidors chavistes continuen celebrant durant la nit de dimarts la victòria de Maduro.
Seguidors chavistes continuen celebrant durant la nit de dimarts la victòria de Maduro.
Caracas

El Tribunal Suprem considera que és "impossible" un recompte manual a Veneçuela

La presidenta del tribunal, Luisa Morales, ha dit que el recompte de vots que reclama Capriles no es pot fer perquè el sistema electoral està totalment automatitzat des de fa anys. Mentrestant, un bon grapat de països encara es resisteixen a reconèixer obertament Nicolás Maduro com a pròxim president de Veneçuela. John Kerry i Catherine Ashton fa una crida al diàleg i demanen el final de la violència a l'espera d'"avaluar" els resultats.

RedaccióActualitzat
El Tribunal Suprem de Justícia ha dit aquest dimecres que el recompte de vots que reclama Capriles és "impossible" perquè el sistema electoral està totalment automatitzat des de fa anys i, per tant, "el recompte manual no existeix". D'aquesta manera, el proper moviment de l'oposició podria ser impugnar els resultats electorals de diumenge, que van deixar Capriles i Maduro separats només per un punt i mig de diferència en percentatge de vot.

La presidenta del Suprem, Luisa Morales, ha criticat que Capriles i els integrants de la seva campanya electoral hagin "excitat  molts veneçolans que han cregut" que era possible el recompte manual.

Reticències a reconèixer la victòria de Maduro

Un bon grapat de països encara es resisteixen a reconèixer obertament Nicolás Maduro com a proper president de Veneçuela. La cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, s'ha limitat a prendre nota del resultat i ha assenyalat que "és important que el resultat pugui ser acceptat per tothom" i que els recursos presentats per l'oposició hauran de ser "degudament examinats". Ashton també ha lamentat la violència post-electoral i ha fet una crida al "diàleg pacífic".

França també ha optat per la fórmula de prendre nota i demanar diàleg. En un comunicat, el Ministeri d'Exteriors també fa una crida perquè acabin els "violents incidents que han sorgit a Caracas i diverses ciutats". Alguns polítics d'esquerres, com Jean-Luc Mélenchon, han criticat que Hollande no hagi felicitat encara Maduro i l'ha instat a "reconèixer sense demorar-se" el successor de Chávez.

Des dels Estats Units, el secretari d'estat, John Kerry, ha evitat reconèixer la victòria de Maduro i ha insistit que "hi hauria d'haver un recompte de vots", tal com demana l'oposició veneçolana, liderada per Henrique Capriles. Kerry ha dit que la Casa Blanca encara no ha decidit si reconeixerà Maduro i ha ajornat qualsevol pas a l'espera d'una "avaluació" dels fets.

Mentrestant, Capriles, que preveu impugnar els resultats, ha desconvocat la marxa de protesta prevista a Caracas contra la victòria de Maduro. El candidat opositor vol desmarcar-se d'una violència que de moment ha deixat set morts i una seixantena de ferits i ha demanat als seus simpatitzants que no li facin el joc al govern.
Anar al contingut