Mèxic

El Tribunal Electoral de Mèxic valida les eleccions presidencials i atorga la victòria al candidat conservador, Felipe Calderón

El Tribunal Electoral de Mèxic ha atorgat la victòria a les passades eleccions presidencials al candidat conservador, Felipe Calderón, per un marge del 0,56% dels vots. El Tribunal ha certificat també la validesa de les eleccions i desestimat l'existència de frau. Els comicis presidencials van ser impugnats pel líder de les esquerres, Andrés Manuel López Obrador. Ara, amb aquesta última decissió del Tribunal electoral, Calderón succeirà Vicente Fox el pròxim 1 de desembre.

Actualitzat

El Tribunal Electoral Suprem de Mèxic ha atorgat la victòria en les passades eleccions presidencials al candidat conservador Felipe Calderón per 233.831 vots de diferència amb el candidat de l'esquerra, Andrés Manuel López Obrador. És a dir, per un marge del 0,56%, dues centèsimes menys que en el primer recompte. En total, Calderón va obtenir el 2 de juliol passat 14.916.927 vots i López Obrador,14.683.096.

El Partit Revolucionari Institucional i el Verd Ecologista van quedat en tercer lloc amb 9.237.000 vots; Alternativa Socialdemòcrata en va obtenir 1.124.280 i la Nova Aliança, 397.550.

Des de la celebració de les eleccions, López Obrador s'ha negat a acceptar la derrota i ha insistit que no reconeixerà un "president espuri" i que es proposa "transformar les institucions" a través d'una assemblea constituent.

El 16 de juliol passat, davant més d'un milió de persones, López Obrador va anunciar l'inici d'una campanya de resistència civil. A tot el país, milers de persones van donar suport a l'exalcalde de Ciutat de Mèxic i es van instal·lar en campaments al centre de la capital, que fins avui continua col·lapsat.

La rebel·lió es va traslladar abans-d'ahir a la tribuna del Congrés, on els diputats del PRD van impedir que el president sortint, Vicente Fox, presentés el seu últim informe de govern. Des d'ahir a la nit, un miler de persones esperen als voltants del Tribunal Electoral un veredicte que tancarà, almenys, la via judicial de la resistència.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut