Els 17 capellans acusats han estat suspesos tot i que només a 4 se'ls ha aplicat la mesura

El tribunal eclesiàstic de Vic jutja 17 capellans per sectarisme i fer sexe

Són membres del Seminari del Poble de Déu, fundat el 1977 i dissolt el 2017 després d'un informe remès a la santa seu

RedaccióActualitzat

El tribunal eclesiàstic del Bisbat de VIc jutja 17 capellans catalans de l'associació Seminari Poble de Déu, que es va dissoldre el 2017. Segons ha pogut confirmar TV3, els capellans haurien trencat el celibat i el vot de castedat, ja que presumptament haurien fet sexe entre adults de forma consentida.​

La Conferència Episcopal Tarraconense -tot i que no precisa el nombre d'investigats- ha emès un comunicat arran de la informació que va avançar aquest diumenge el diari "El País", que apunta teories esotèriques i pseudomístiques amb una doctrina sexual dubtosa.


Com a mesura preventiva, el tribunal ha demanat que se suspenguin de l'exercici públic els clergues implicats. A les diòcesis de Barcelona i Vic ja han estat apartats de manera cautelar quatre sacerdots. També hi ha implicats dos diaques i dues laiques.

En el comunicat, la Conferència Episcopal Tarraconsense considera que l'aplicació de la mesura afecta l'exercici públic i no el privat.

"Aquest tribunal ha decidit suspendre de manera preventiva de l'exercici públic del ministeri, però no l'exercici privat, als clergues investigats. La mesura afecta clergues de les diòcesis de Barcelona, Tarragona, Lleida, Urgell i Vic i cada diòcesi ho està aplicant d'acord amb la Congregació per a la Doctrina de la Fe."

A les diòcesis de Tarragona, Lleida i la Seu d'Urgell no s'haurien aplicat les suspensions perquè consideren que el cas està "sub iudice" fins que el tribunal dicti les mesures definitives.

"En aquest moment cal esperar les decisions que vagi prenent el tribunal canònic i preservar el dret a la bona fama i a la presumpció d'innocència de tots els implicats."

L'arquebisbat de Barcelona va suspendre l'associació Seminari del Poble de Déu fa dos anys, el 15 d'abril de 2017, després de llargues investigacions sobre les seves opinions doctrinals i la seva aplicació a la vida cristiana.

"L'Arquebisbat de Barcelona va suspendre l'Associació privada "Seminari Poble de Déu" (SPD) on estava erigida, en virtut d'un decret de 15 d'abril de 2017, publicat al Butlletí de l'Arquebisbat de Barcelona. (...) Les raons definitives per a la supressió de l'Associació SPD foren estrictament d'ordre teològic. Malgrat els passos positius de l'Associació, finalment els Bisbes van creure que no es donaven prou garanties per a la continuïtat de l'Associació i que aquesta no gaudia de la necessària confiança de l'Església per a dur a terme l'ensenyament de la doctrina catòlica, que era un dels objectius principals de l'Associació segons els seus estatuts."

A l'espera de la decisió del tribunal canònic, el comunicat de la Tarraconense assegura que, si s'acaben descobrint indicis de responsabilitat penal, ho posaran a coneixement de les autoritats judicials.
 

Símbol episcopal a la catedral de Vic
 

Aquesta investigació canònica ha estat encomanada per la Santa Seu a la Diòcesi de Vic després de la investigació que va portar al tancament de l'associació i que va ser remès a la Congregació de la Doctrina de la Fe, al Vaticà.

L'Arquebisbat de Barcelona no estima una data de finalització del procés i no preveu que hi hagi més acusats pel mateix cas, que s'investiga des de 2013.

Seminari del Poble de Déu

El Seminari del Poble de Déu va ser fundat pel seglar Francesc Casanovas Martí el 1977, va arribar a tenir uns 80 membres i un centenar de persones haurien passat pel grup.

L'associació va disposar de diversos convents o santuaris a Catalunya, com el de la Mare de Déu de la Serra, a Montblanc, a la Conca de Barberà.

El 2002 va morir el seu fundador Francesc Casanovas, i l'organització va continuar. Fins que va ser suprimit el 2017, el Seminari del Poble de Deu tenia presència a les diòcesis de Tarragona, Lleida, l'Urgell i Vic, i també a Bilbao, a Valledupar, a Colòmbia, i a Colònia, a Alemanya.
 

 


El tribunal eclesiàstic de Vic jutja els 17 capellans del "Seminari del Poble de Deu"

 


 

Pràctiques sectàries i sexe lliure

El 2013, quan va començar la investigació, es va encarregar un informe sobre els fonaments de la doctrina d'aquesta associació de fidels, al rector de la Facultat de Teologia de Catalunya, Joan Planelles. Segons publica "El País", haurien detectat que s'anunciava una revelació que implicaria "una tergiversació de l'afectivitat home dona entre els fidels cristians" que podria crear confusió entre "pecat i concuspicència". I afegeix que determinats membres de la comunitat es "veurien com a icones" d'aquesta "nova etapa de l'esglesia" i que s'hi troben "visions esotèriques de la fe catòlica".

Aquesta anàlisi va portar a tancar l'associació, a més del testimoni d'algun exmembre, que ha recollit "El País".

"Era una teoria de les gràcies. Segons el que promulgaven, Deu distribuiria unes gràcies especials a alguns membres del grup que permetrien exercir un sexe, fins i tot lliure, que no provocaria penediment de consciència perquè no es consideraria pecat."

Dos dels sacerdots implicats i entrevistats per "El País" neguen que hi hagués "res de sexe".

ARXIVAT A:
EsglésiaJudicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut