El propietari de la llibreria Europa, Pedro Varela, durant un judici l'any 2010 (Foto: ACN)
El propietari de la llibreria Europa, Pedro Varela, durant un judici l'any 2010 (Foto: ACN)
Estrasburg

El tribunal d'Estrasburg condemna Espanya a indemnitzar el propietari de la llibreria Europa

El tribunal creu que Pedro Varela mereix una indemnització perquè l'Estat va vulnerar el seu dret a ser informat en un termini breu i detalladament de la naturalesa i causa de l'acusació i també el seu dret a disposar del temps i de les facilitats necessàries per preparar la seva defensa.

RedaccióActualitzat
El Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg ha condemnat Espanya a pagar 13.000 euros al propietari de la llibreria de temàtica nazi Europa, Pedro Varela, per no haver respectat el termini per informar-lo de l'acusació de què era objecte. El tribunal creu que Varela mereix una indemnització perquè l'Estat va vulnerar el seu dret a ser informat en un termini breu i detalladament de la naturalesa i causa de l'acusació i també el seu dret a disposar del temps i de les facilitats necessàries per preparar la seva defensa.

Pedro Varela és el propietari de la llibreria Europa, on la majoria de llibres tractaven sobre l'Alemanya nazi i defensaven la tesi que l'Holocaust va ser una gran mentida. La sentència de la sala tercera de la cort europea entén que l'Audiència Provincial de Barcelona havia d'haver-li ofert "la possibilitat d'exercir la seva defensa d'una manera concreta i efectiva, i en un termini raonable". Ara, el govern espanyol té un termini de tres mesos per recórrer la sentència i sol·licitar la seva revisió per la Gran Sala del Tribunal d'Estrasburg.

Un procés judicial de prop de vint anys

L'any 1996 va començar el seu periple judicial, amb el primer registre de la llibreria i, dos anys després, va ser condemnat per un jutjat penal de Barcelona a cinc anys de presó per negació de l'Holocaust i provocació de la discriminació, l'odi i la violència. L'Audiència Provincial de Barcelona va plantejar, l'any 2000, una qüestió de constitucionalitat davant el Tribunal Constitucional en entendre que l'article 607 del Codi Penal, pel qual se sancionava la negació de l'Holocaust, entrava en conflicte amb la llibertat d'expressió. El 2007, el Constitucional va declarar inconstitucional l'article pel que fa a les doctrines "que neguin" els delictes de genocidi i, retirat aquest punt de l'acusació, l'Audiència Provincial el va condemnar a set mesos de presó per justificació de genocidi.

Els magistrats del Tribunal europeu han considerat que la sentència "només li va permetre conèixer, de manera tardana, el canvi de qualificació" del delicte pel qual se'l va condemnar. La justificació de genocidi, afegeix la sentència, "no va constituir un element intrínsec de l'acusació inicial que l'interessat hagués pogut conèixer des de l'inici del procés". Per això, la cort d'Estrasburg condemna Espanya a indemnitzar-lo amb 8.000 euros per danys morals (en comptes dels 125.000 que sol·licitava) i amb 5.000 més per despeses.

En canvi, Estrasburg no ha donat la raó a Varela en la seva queixa per la vulneració dels seus drets a la llibertat de consciència i d'expressió, que el llibreter havia recorregut sense èxit davant del Constitucional.
Anar al contingut