Soldat nord-americà en combat a l'Afganistan
Soldat nord-americà en combat a l'Afganistan

El Tribunal de la Haia no investigarà els Estats Units per la guerra de l'Afganistan

Els magistrats desestimen la investigació perquè no poden garantir la cooperació de les diferents parts en el conflicte bèl·lic

RedaccióActualitzat

El Tribunal Penal Internacional (TPI) ha decidit rebutjar la investigació demanada per la Fiscalia per examinar els presumptes crims de guerra i de lesa humanitat a l'Afganistan per part de les tropes dels Estats Units, els talibans i les autoritats del país asiàtic. Segons el tribunal de la Haia, "és extremadament difícil avaluar si hi haurà prou cooperació de les autoritats corresponents de cara a la investigació i al lliurament dels sospitosos."

Després de gairebé un any i mig de deliberacions, els jutges han explicat que "es compleixen tots els requisits rellevants tant pel que fa a la jurisdicció com a la possibilitat d'admetre" el cas, però que "les perspectives d'una investigació i un processament exitosos són extremadament limitades."

A més, els magistrats al·leguen raons econòmiques, ja que unes diligències d'aquestes característiques "requeriria inevitablement d'una significativa quantitat de recursos". Aquest pronunciament del tribunal ha indignat a les associacions pro-drets humans, que ho veuen tot plegat com una decisió política.


Escalada de tensió entre Washington i el Tribunal Penal Internacional
 

La fiscal general del TPI, Fatou Bensouda (Reuters) 

La negativa de la Haia a autoritzar una investigació sobre suposats crims de guerra a l'Afganistan passa en el context d'una escalada de tensió entre els Estats Units i el TPI. Aquesta situació es va originar el 2017 quan la fiscal general, Fatou Bensouda, va anunciar la seva intenció d'inspeccionar les accions de l'exèrcit nord-americà al territori afganès.

El setembre passat, John Bolton, conseller de Seguretat Nacional de Trump, va qualificar el TPI de "burocràtic", "il·legítim", "perillós" i que "està mort pels Estats Units". I va fer un advertiment si obrien diligències per suposats crims de tropes nord-americanes a l'Afganistan: "Prohibirem l'entrada de jutges i fiscals del Tribunal Penal Internacional als Estats Units. Els embargarem els fons que tinguin aquí i els processarem dins el nostre sistema de justícia. Farem el mateix amb qualsevol companyia o país que cooperi en una investigació d'aquest tribunal contra nord-americans."
 

John Bolton, conseller de Seguretat Nacional dels Estats Units (Reuters) 

Washington va complir l'amenaça la setmana passada i va retirar el visat a la fiscal Fatou Bensouda. Ara, el Tribunal Penal Internacional ha descartat la petició de la fiscalia d'investigar si hi va haver crims de guerra i de lesa humanitat a l'Afganistan.


Prop de 4.000 civils morts el 2018

La situació a l'Afganistan està encara lluny de normalitzar-se. L'any passat van morir 3.804 civils, segons les Nacions Unides. Va ser una xifra rècord des que fa deu anys l'ONU va començar a comptabilitzar les víctimes civils en aquest país.
 

Els cossos tapats dels civils morts en un bombardeig del mes passat (EFE) 

Fa poc més de dues setmanes hi va haver un atac aeri de la coalició liderada pels Estats Units que va causar la mort d'una quinzena de civils, deu dels quals eren nens. Va ser un bombardeig a la província de Kunduz, al nord de l'Afganistan.

En un comunicat, la missió de l'ONU va exigir una investigació "a les autoritats corresponents i les parts involucrades en el bombardeig."

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Drets humans
Anar al contingut