Seu del Tribunal de Justícia de la Unió Europea a Luxemburg
Seu del Tribunal de Justícia de la Unió Europea a Luxemburg
Luxemburg

El Tribunal de Justícia de la UE decidirà sobre la immunitat de Junqueras el 19 de desembre

Una sentència a favor de Junqueras obriria una situació complicada per al Tribunal Suprem

RedaccióActualitzat

Ja hi ha data per a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la immunitat d'Oriol Junqueras. Serà el 19 de desembre.

Aquest serà ja el posicionament definitiu del Tribunal de Luxemburg a la pregunta prejudicial que li va elevar el Tribunal Suprem espanyol sobre si el líder d'Esquerra Republicana hauria d'haver adquirit la condició d'eurodiputat i, per tant, la immunitat que comporta el càrrec encara que no hagués anat a jurar i prometre la Constitució davant de la Junta Electoral Central, un pas que li va impedir el mateix Suprem.

Fa quinze dies, l'advocat general de Luxemburg ja va emetre les seves conclusions sobre el cas i va concloure que la condició d'eurodiputat s'adquireix la nit electoral i qualsevol tràmit que hi afegeixin després les autoritats d'un país no hauria d'impedir-ho.

L'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea durant la lectura de les conclusions sobre el cas Junqueras (ACN)

 

Considera que l'adquisició del mandat parlamentari dels diputats europeus només pot sortir del vot dels electors i no pot estar supeditada al compliment d'una formalitat que marqui després la justícia nacional.

I no entra, però, a valorar si Junqueras té o no immunitat. Assegura que si els parlaments nacionals són els que atorguen la immunitat als seus diputats, el Parlament Europeu també hauria de ser qui decidís sobre aquesta qüestió.

En la gran majoria dels casos, els jutges del Tribunal acostumen a seguir els criteris de l'advocat.  Caldrà veure si és així en aquest cas.

 

Una sentència que també pot tenir repercussió en la situació de Puigdemont i Comín

Una sentència a favor de Junqueras obriria una situació complicada per al Tribunal Suprem. Segons el seu advocat, Andreu van den Eynde, podria fins i tot haver de revisar la sentència del procés.

Els qui també es podrien beneficiar d'una sentència favorable a Junqueras són Carles Puigdemont i Toni Comín. Si el Tribunal de Luxemburg conclou que només els vots fan que algú sigui eurodiputat, llavors el Parlament Europeu hauria d'actuar en conseqüència i reconèixer els dos polítics catalans encara que no hagin complert amb el tràmit espanyol de jutjar o prometre la Constitució.

ARXIVAT A:
Judici procésTribunal Suprem Procés catalàOriol Junqueras
Anar al contingut