El tren entra en campanya

La discussió sobre el paper del corredor mediterrani i el central protagonitzen la jornada d'avui, que també ha tingut un moment per a la pastisseria

RedaccióActualitzat

Després que Brussel·les establís el corredor mediterrani com un dels eixos transeuropeus prioritaris, el programa electoral de Podem també defensa la connexió amb França amb un túnel entre Canfranc i la localitat francesa d'Oloron, una connexió que la Comissió Europea ha denegat. Per intentar sortir al pas de la polèmica, avui, en un article a "La Vanguardia", Iglesias i Domènech defensen el corredor mediterrani com una peça clau de la construcció europea. Domènech ha explicat que no renuncien a altres connexions:

"La Unió Europea ja va decidir, a més a més, que la inversió majoritària es faria pel corredor mediterrani, que sempre hem defensat. El que no implica és renunciar a la possibilitat que hi hagi altres connexions."

A l'Estació de Sants, el candidat d'ERC Gabriel Rufián ha acusat de contradictòries les paraules d'Iglesias:

"El programa electoral de Podemos no parla del corredor mediterrani. Torna a fer el que sempre ha fet. No només la dreta espanyola sinó l'esquerra espanyola, que és la centralitat total i absoluta i ignorar el corredor mediterrani, que no és cap invent. Ja ho feien els romans."

El cap de llista de CDC, Francesc Homs, també s'hi ha referit:

"No té justificació possible defensar el corredor central quan a l'altre cantó no hi ha ningú que l'espera. Quan Europa mateixa ha prioritzat el corredor mediterrani, per exemple, o el corredor atlàntic i no pas el central."

Juan Carlos Girauta, de Ciutadans, els ha acusat de reaccionar "de pressa i corrents":

"Ells s'han oblidat del corredor del Mediterrani. I ara han de fer de pressa i corrents un article a 'La Vanguardia' explicant que per ells és molt important. És tan important que n'hi s'ho havien pensat."

Des del PP també han entrat en el debat, tot i que el govern Rajoy també va apostar pel túnel de Canfranc al costat del corredor mediterrani:

"Quan vam arribar al govern només hi havia un 'power point' sobre el corredor del Mediterrani. Ara mateix hi ha una dotació pressupostària ja en execució de 6.237 milions d'euros. Això són obres, i no paraules."

Els pactes i el "sorpasso", a debat

Tot i el pacte firmat ara fa quatre mesos, Ciutadans es manté obert a reeditar-los amb el PSOE o a concretar-ne de nous amb el PP.  
Meritxell Batet, a "Els matins" de TV3, s'ha mostrat convençuda que els socialistes es convertiran en la primera força en les pròximes eleccions i ha assegurat que no preveu un "sorpasso" de la formació de Pablo Iglesias:

"No contemplo aquest escenari. Pedro Sánchez és el líder polític que ha demostrat que té capacitat de dialogar amb tots i sobretot, i molt important en democràcia, que tots els partits polítics, la resta de partits, volen parlar amb ell. I això és el que s'ha de plantejar Podemos. Si propiciarà que hi hagi un canvi d'ERC, o si tornarà a malbaratar aquests vots i aquesta legitimitat democràtica i mantidrà el senyor Rajoy a La Moncloa, que és el que ha fet ara."

I Albert Rivera ha demanat a Pedro Sánchez que aclareixi si és un partit "socialdemòcrata europeu" o bé es decanta pels populismes.  

El Partit Socialista ha d'escollir o ser un partit socialdemòcrata europeu o ser un partit que dóna suport al populisme. Jo crec que el partit socialista es troba en una cruïlla i ha d'escollir què vol ser quan sigui gran. I en aquest moment ha d'escollir si vol governs constitucionalistes o si vol governs amb el populisme."

Sondeig en forma de coques: "Quin candidat et menjaries?"

El pastisser Christian Escribà ha presentat el joc "Quin candidat et menjaries?" el 26-J. Es tracta d'un sondeig particular, que es calcula en funció de les vendes de cada pastís. A cada coca li correspon un vot. El pastisset, una coca amb fruites i crema, va acompanyat d'una caricatura del dibuixant Joan Vizcarra. Es tracta d'un sondeig particular, que es calcula en funció de les vendes de cada pastís. A cada coca li correspon un vot. El projecte ha deixat una imatge de distensió dels candidats catalans. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut