Darnella Frazier, amb pantalons blaus, va ser una de les persones que va gravar l'agonia de George Floyd
Darnella Frazier, amb pantalons blaus, va ser una de les persones que va gravar l'agonia de George Floyd

El trauma de gravar l'agonia de George Floyd: "He passat nits desperta demanant-li perdó"

Darnella Frazier, la noia que va gravar les imatges de l'agent Derek Chauvin asfixiant durant nou minuts George Floyd, ha declarat al judici per l'assassinat del jove afroamericà

Actualitzat

Les imatges d'un policia blanc aixafant el coll d'un home negre durant nou minuts es van viralitzar ràpidament. L'agonia de George Floyd, l'home negre que va morir per asfíxia a Minneapolis el 25 de maig del 2020, va fer la volta al món.

 

 

La noia que les va gravar, Darnella Frazier, ha estat una dels testimonis al judici que es fa a Minneapolis contra el policia que va asfixiar Floyd. Davant del jutge, Frazier ha explicat els remordiments que té per no haver intentat salvar Floyd:

"M'he passat nits desperta demanant perdó a George Floyd per no haver fet més, per no haver intervingut físicament i haver-li salvat la vida."

Frazier, que en aquell moment era menor d'edat, havia anat al supermercat amb la seva cosina de 9 anys. Emocionada, ha explicat l'impacte del cas en la seva vida:

"Quan veig George Floyd, veig el meu pare, els meus germans, cosins i tiets, perquè tots són negres."

De la imatge que va horroritzar el món, però, fins ara no se n'havia vist la contraimatge: la de la desena de veïns que van veure en directe una mort que els ha deixat marcats per sempre més. Alguns d'ells han declarat al judici com a testimonis de l'acusació i han coincidit en la impotència que van sentir davant l'actitud de l'agent.

 

Una d'elles ha estat Genevieve Hansen, una paramèdica dels Bombers que estava fora de servei. Malgrat que va suplicar als policies que deixessin respirar Floyd i que li permetessin reanimar-lo, es va trobar sempre amb un no per resposta. Així ha respost a les preguntes de l'acusació:

"- Pretenia ajudar-lo?

- És el que hauria fet amb qualsevol persona.

- I, quan no va poder, com es va sentir?

- Molt angoixada.

- I frustrada?

- Sí."

 

Genevieve Hansen, bombera que va presenciar la mort de Floyd, emocionada al judici
Genevieve Hansen, bombera que va presenciar la mort de Floyd, emocionada al judici (Reuters)

 

Un rere l'altre, els testimonis han explicat que en cap moment van dubtar que el comportament de l'agent Derek Chauvin era reprovable i molt greu.

Un d'ells fins i tot va trucar a la policia per fer una denúncia des d'allà mateix. Va ser Donald Williams, considerat un "testimoni clau" perquè va ser professional d'arts marcials mixtes i agent de seguretat. A Williams li han preguntat sobre tècniques d'immobilització i ha dit que creu que va ser "testimoni d'un assassinat".

La defensa ha intentat retratar el grup de testimonis com una massa hostil als policies, que els increpava i els va distreure de l'agonia de Floyd. En els propers dies, interrogarà els experts mèdics per intentar provar que Floyd va morir per culpa de les drogues i no asfixiat per l'agent Derek Chauvin.

 

Protesta en record de George Floyd a Minneapolis
Protesta en record de George Floyd a Minneapolis (Reuters / Craig Lassig)

 

El caixer que li va vendre tabac diu que semblava "col·locat"

En el judici també ha declarat l'home que hi havia a la caixa del supermercat Cup Foods, a la cantonada entre el carrer 38 i l'avinguda de Chicago, on la policia ve detenir George Floyd. Christopher Martin ha descrit Floyd com algú "amigable i accessible" i ha dit que va tenir la sensació que anava drogat:

"Semblava molt amigable, accessible, era conversador. Estava tenint un Memorial Day com la mitjana, simplement vivint la vida, però semblava que estava col·locat."

A l'interior del tribunal s'han vist, per primera vegada, imatges de Floyd a l'interior de l'establiment.

 

 

Al vídeo s'hi veu com Floyd i Martin parlen quan el client vol comprar un paquet de cigarrets amb un bitllet suposadament falsificat. "Quan vaig veure el bitllet, vaig notar que tenia un punt blau, com un bitllet de 100 dòlars. Em va semblar estrany i vaig suposar que era fals", ha dit el caixer.

Segons ha explicat, inicialment, Martin va pensar a acceptar el bitllet i no dir res, però posteriorment va recordar que la política de l'establiment era que "si acceptava un bitllet fals, hauria de pagar-lo" de la seva butxaca, de manera que va avisar l'encarregat i tots dos van sortir a buscar Floyd per reclamar-li els diners.

Al judici, Martin ha dit que Floyd es va negar a tornar al supermercat i, aleshores, "algú" va trucar a la policia, tot i que no ha especificat qui. De seguida van arribar quatre agents, entre els quals hi havia Chauvin.

 

 

ARXIVAT A:
George FloydEstats UnitsRacisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut