El transport públic es tornarà a pagar a partir de divendres
El transport públic era gratuït des del 2 d'abril (EFE/Toni Albir)

El transport públic es tornarà a pagar a partir de divendres

La gratuïtat del servei, establerta per facilitar el desplaçament dels treballadors de sectors essencials, acaba amb la fi del decret de confinament total del govern espanyol

Redacció / ACNActualitzat

El transport públic de la xarxa de l'Autoritat del Transport Metropolità tornarà a ser de pagament a partir d'aquest divendres. Així ho ha anunciat la consellera de la Presidència i portaveu, Meritxell Budó, "atesa la no renovació", per ara, del decret de confinament total del govern espanyol. La portaveu ha dit que el 10 d'abril es cobrarà de nou el transport i es reprendrà la venda de bitllets.

El Govern admet que hi ha "preocupació" entre els operadors sobre el ritme de desconfinament. L'ATM ha expressat que, segons com sigui la fi del confinament, veuen "inviable" garantir les mesures de seguretat sanitàries adients.

L'objectiu de la gratuïtat del transport públic ha estat facilitar els desplaçaments de personal autoritzat a treballar aquests dies de confinament total en els sectors considerats essencials pel govern espanyol.

La mesura va entrar en vigor el 2 d'abril i acabarà aquest dijous quan acabi el servei. La data de finalització era la del final del confinament total decretat per l'estat, tal com estava previst en la mesura acordada pel consell d'administració de l'Autoritat del Transport Metropolità.


Una setmana de gratuïtat amb controls a l'accés

Durant aquests dies, agents dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona han fet controls als accessos per verificar que els usuaris eren treballadors d'activitats essencials.

Aquesta mesura ha inclòs els mitjans operats per TMB, FGC, TRAM, Rodalies Renfe, els autobusos de l'AMB, els de la Direcció General de Transports i Mobilitat i els dels municipis adscrits a l'AMTU.

En la majoria de casos, els usuaris han hagut d'accedir a les instal·lacions validant el bitllet, tot i que no s'ha descomptat cap viatge. Rodalies ha establert un sistema de sensors de proximitat que obrien les portes quan els viatgers s'hi acostaven, de manera que també s'agilitzaven les entrades i les sortides.

Durant aquests dies, els descens de la demanda s'ha situat per sota el 90% en la majoria de casos i puntualment, com en el servei de Rodalies, fins al 95%.

Anar al contingut