El transport públic del nou curs: més metros i rodalies i entrada per davant al bus

El metro amplia aquest dilluns la capacitat i els autobusos han instal·lat pantalles i permeten tornar a pujar per la porta del davant

RedaccióActualitzat

Dilluns 14 de setembre marca l'inici del curs escolar i, de passada, el final de les vacances. El repte és majúscul a les escoles, però també per al tranport públic, que preveu un augment important de viatgers. Per fer-hi front, el servei tornarà a la normalitat prepandèmia, però amb les mesures de seguretat per la Covid. Des de l'Àrea Metropolitana de Barcelona s'insisteix que la xarxa de transport públic és un espai segur.

Així serà el transport públic en l'inici del nou curs:
 

Metro

El metro amplia aquest dilluns la capacitat: hi haurà 11 trens nous a les tardes i 4 més als matins a les línies 1, 2 i 5.

En concret, es reforcen les línies 1 i 5 a l'hora punta del matí (de 6 a 10) i a l'hora vall (de 10 a 13). A la tarda, es reforcen les línies 1, 2 i 5, tant a la franja vall (de 13 a 17) com a la punta (de 17 a 20).

També hi haurà més de cent persones dedicades al control de l'ús de mascaretes i distribució de les persones a les andanes per evitar-hi aglomeracions.

El metro tanca abans els caps de setmana per reduir l'activitat social
Usuaris del metro amb mascareta en el primer dia de l'ús obligatori (EFE/Enric Fontcuberta)

Per facilitar la freqüent higiene de mans, s'han instal·lat 127 dispensadors gratuïts de gel hidroalcohòlic en 72 estacions de metro.

L'horari passa a ser de 5 de la matinada a la mitjanit tota la setmana:

 

Rosa Alarcón, presidenta de TMB, ha explicat que hi haurà "més oferta que mai" i destaca que es van recuperant usuaris. En aquesta segona setmana de setembre hi ha hagut més d'un milió de validacions de bitllets diàries.

Per fer front als dubtes dels ciutadans, TMB fa temps que mostra com es fa el control i la neteja de les instal·lacions del metro:

 

Autobús

Als autobusos, la principal novetat és que es podrà entrar per la porta del davant, un cop ja instal·lades les mampares protectores.

S'han instal·lat pantalles de protecció del lloc de conducció a 1.030 vehicles de la flota, a excepció dels minibusos, on continuarà utilitzant-se la protecció amb làmines de plàstic com fins ara.

Amb les mampares, els conductors tornaran a fer les tasques habituals d'atenció a l'usuari, com ara els bescanvis de targetes i abonaments defectuosos però no la venda de bitllets. L'ús de la mascareta continuarà sent voluntari per part dels conductors mentre estan conduint.

Pel que fa al bitllet senzill d'autobús, es mantindrà com a única modalitat la compra i validació amb el telèfon mòbil, operativa des del 17 de juny.

En total, posaran en circulació uns 900 autobusos a l'hora punta del matí. La mateixa xifra que el 2019.

Rodalies

Pel que fa a Rodalies, entren en servei l'R7 (Barcelona Sant Andreu Arenal-Cerdanyola Universitat) i R8 (Martorell-Granollers Centre).

L'R7 no funcionava i l'R8 anava al 50% de l'oferta després del tancament de centres educatius, entre ells Universitat Autònoma de Barcelona.

 

A més, també es reajusten els horaris de la línia R3 per recuperar el servei dels trens semidirectes de la relació Ripoll-Vic-Barcelona.

 

Indicadors d'ocupació

Per facilitar la planificació del viatge i evitar aglomeracions, TMB ha posat a disposició dels usuaris un aplicatiu que mostra indicadors de l'ocupació mitjana estimada al metro i autobusos.

Els indicadors van des d'ocupació baixa a molt alta. Es poden consultar a la web de TMB línia per línia a metro i autobusos.

 

Recomanacions

Tant TMB com Rodalies de Catalinya recorden les mesures de seguretat per la Covid-19 al transport públic:

- És obligatori l'ús de mascareta, ben posada, tapant nas i boca.

- S'ha de procuparar mantenir una distància de seguretat amb els altres usuaris del transport públic.

- Rentar-se les mans amb aigua i sabó o amb un gel hidroalcohòlic quan se surt del transport públic.

- Evitar utilitzar el transport públic si us trobeu malament o pertanyeu a un grup de risc.

 

ARXIVAT A:
Transport públicCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut