El tractament amb el primer fàrmac per casos greus de Covid costa més de 2.000 euros
El remdesivir el comercialitza la farmacèutica Gilead Science (Reuters/Amr Abdallah Dalish)

El tractament amb remdesivir, primer fàrmac contra la Covid, costa 2.000 euros

L'antiviral remdesivir el comercialitza la farmacèutica Gilead Science i les sis dosis del tractament costen 347 euros cadascuna

RedaccióActualitzat

L'objectiu prioritari dels científics és trobar vacunes amb garanties contra la Covid-19. De moment, l'antiviral remdesivir, que comercialitza la farmacèutica Gilead Sciences, és el primer fàrmac que demostra eficàcia en humans. Però el preu no serà econòmic.

S'havia anunciat que seria molt assequible, però un tractament estàndard costa 2.083 euros. La majoria de pacients l'hauran de prendre durant cinc dies, amb sis dosis diàries, a 347 euros cadascuna.

L'Agència Europea del Medicament (EMA) va autoritzar la setmana passada la comercialització del fàrmac. L'última paraula la té la Comissió Europea. Aquest antiviral està indicat per tractar la pneumònia provocada pel coronavirus en adults i adolescents de més de 12 anys.

El remdesivir és un antiviral dissenyat inicialment contra l'Ebola, ha demostrat ser també eficaç contra el coronavirus SARS-CoV-2, agent causal de la Covid-19. El fàrmac ha aconseguit reduir el temps de recuperació i disminuir la mortalitat en relació amb els pacients que van rebre placebo.

El tractament amb el primer fàrmac per casos greus de Covid costa més de 2.000 euros
El remdesivir és un antiviral dissenyat inicialment contra l'Ebola (Reuters/Amr Abdallah Dalish)


En aquest estudi, impulsat per l'Institut Nacional d'Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels Estats Units (NIAID), hi han participat 68 centres hospitalaris i a l'estat espanyol ha estat coordinat pel Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias. També hi han participat el Clínic i Vall d'Hebron.


"No és la panacea" contra la Covid-19

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, treu importància als efectes del remdesivir. Admet que "ajuda" a alleujar la malaltia, però remarca que "no és la panacea."

La farmacèutica Gilead Sciences ha explicat que ja ha arribat a acords amb productors de medicaments genèrics per poder oferir el tractament a un preu més reduït i facilitar l'accés a tothom, sobretot als països més pobres. De fet, el director executiu del laboratori, Daniel O'Day, ha declarat que el seu objectiu és ajudar tanta gent i tan de pressa com sigui possible, i de manera responsable a l'hora de fixar-ne el preu.

El tractament amb el primer fàrmac per casos greus de Covid costa més de 2.000 euros
Un primer pas per alleujar la malaltia (Reuters)


Fernando Simón creu que la investigació del coronavirus permetrà que es descobreixi un medicament "més eficaç" que posi fi a la malaltia: "Probablement hi haurà altres fàrmacs en les pròximes setmanes."

Mentrestant, la Xina ha donat llum verda perquè el prototip de vacuna contra la Covid-19 sigui provada en soldats. La vacuna és la primera de vuit candidates desenvolupades al país i que ja estan en fase d'assajos en humans.

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutXina
Anar al contingut