El topall al preu del petroli, nou front entre Rússia, Ucraïna i els aliats occidentals

La UE i els països del G7 han aprovat un topall de 60 dòlars per barril per al petroli rus, però Rússia ja avisa que no ho acceptarà

RedaccióActualitzat

Rússia amenaça amb deixar de subministrar petroli aquest mateix any als països que donin suport a la limitació del preu del petroli rus. Els països de la Unió Europea i del G7 han acordat fixar en un màxim de 60 dòlars el preu per barril, com a part de les sancions imposades a Moscou per la guerra a Ucraïna. Un topall que Kíiv considera massa alt i proposa rebaixar a la meitat.

L'acord de la UE i del G7 posa un topall al preu del barril rus que entra en vigor dilluns. No se'n pot pagar més de 60 dòlars i només pel que arriba per oleoducte.

El comunicat del G7 --els set països més industrialitzats del món: els Estats Units, Canadà, el Regne Unit, França, Alemanya, Itàlia i el Japó-- deixa clar que la mesura vol "evitar que Rússia es beneficiï de l'agressió a Ucraïna".

Els països occidentals, a més, volen denegar l'assegurança als petroliers que transportin cru rus per a països que no han firmat aquest topall. D'aquesta manera es dificulta la venda de petroli rus a tercers.

Per a Rússia, la mesura és una ofensa i ja ha advertit que a aquest preu prefereix no vendre el seu cru.


Ucraïna demana un topall encara més baix

Ucraïna tampoc està d'acord amb la xifra, però al revés. Troba que 60 és massa i que amb aquests diners Rússia pot tornar a fabricar armes, refrescar tropes i comprar drons en el mercat negre. Kíiv proposa 30 dòlars.

La Unió Europea creu que això no és realista i que podria forçar Rússia a prendre mesures més coercitives, que podrien suposar el tall total de submnistrament d'aquí a poques setmanes.


Les exportacions de petroli rus, tocades

Un 60% de les exportacions de petroli rus van a països europeus de l'OCDE, segons les dades de l'Agència Internacional de l'Energia. A Espanya, l'11% del petroli prové de Rússia, però a països com Lituània, aquesta xifra s'enfila al voltant del 80%. A Alemanya és un 30% i a Polònia, un 48%.

Els països occidentals també volen evitar que tercers comprin petroli rus per sobre el preu de 60 dòlars
Els països occidentals també volen evitar que tercers comprin petroli rus per sobre del preu de 60 dòlars (Reuters/Sergei Karpukhin)

Aquest diumenge es reuneixen els països productors de petroli, que debatran si cal augmentar les quotes de producció. Especialment, els àrabs pensaven que la rebaixa de la producció i la guerra en farien pujar el preu. En canvi, atònits, estan veient que no deixa d'abaratir-se.

És el que també pensava Putin, que l'arribada de l'hivern i l'encariment del petroli el beneficiarien, i res ha sortit com es pensava: fins i tot el fred l'ha traït, ha trigat masa a arribar. Si tot falla, el seu següent moviment podria ser proposar unes converses de pau. El que sigui, per guanyar temps per refer l'exèrcit.

El preu dels aliments es modera

Mentrestant, l'organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura, la FAO, ha fet avui una crida a seguir treballant per garantir les exportacions de cereals d'Ucraïna i Rússia, i perquè arribin a uns preus raonables per no fer pujar encara més la factura als països que en compren i en són dependents.

La FAO reconeix que des que Rússia va accedir a deixar sortir els cereals i els fertilitzants pel mar Negre, els preus de matèries com el blat han baixat una mica i, de retruc, això ha ajudat a moderar també els augments d'altres aliments.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaEnergiaUcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut