Una sanitària fent una prova PCR (EFE/Jesus Diges)

Ministeri i autonomies ajornen la decisió sobre el toc de queda: "No hi ha prou consens"

Sanitat i comunitats sí que aproven un document d'actuació conjunt que estableix quatre nivells d'alerta en funció del nivell de risc

RedaccióActualitzat

L'augment de contagis de coronavirus a tot Espanya no s'atura. Aquest dimecres se superava el milió de casos i ara mateix el mapa de risc està pràcticament tot vermell.

Davant d'aquesta situació, el Consell Interterritorial del Sistema Públic de Salut d'aquest dijous ha estudiat diverses opcions per aconseguir frenar l'expansió descontrolada de la pandèmia.

Després de dues hores de reunió, ministeri i autonomies han ajornat la decisió sobre l'aplicació del toc de queda. Segons el ministre Salvador Illa, la decisió "no està prou madura" i encara no hi ha un "consens ampli". Les administracions s'han emplaçat "a parlar-ne més".

 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa
El ministre de Sanitat, Salvador Illa (EFE / Emilio Naranjo)

 

Fernando Simón, del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, s'ha posicionat a favor del toc de queda: "Sí que crec que limitar la mobilitat nocturna és una mesura que ens pot ajudar, podria afavorir, i molt, el control de la transmissió".

 

Granada en toc de queda; Castella i Lleó i País Valencià, a favor

Castella i Lleó ha demanat formalment l'aplicació del toc de queda durant la reunió de les comunitats. Els serveis jurídics de la Junta busquen l'encaix legal d'un toc de queda nocturn que començaria "a les nou o les deu de la nit", segons ha explicat el vicepresident i portaveu del govern autonòmic, Francisco Igea.

La Junta considera que, les darreres setmanes, els contagis s'han traslladat a l'àmbit domèstic i busca la manera per poder implantar "com més aviat millor" un mecanisme que serveixi per "evitar les reunions nocturnes". Igea ha considerat "inacceptable" la indefinició al Consell Interterritorial i ha qualificat el govern espanyol d'"irresponsable".

 

Un bar de Burgos, aquest dimecres
Un bar de Burgos, aquest dimecres (EFE / Santi Otero)

 

Andalusia ha decretat pel seu compte aplicar-lo a la ciutat de Granada i 30 municipis de la seva àrea metropolitana des de les onze de la nit a les sis del matí. A més, els bars de les ciutats de Sevilla, Córdova i Jaén hauran de tancar a les deu de la nit.

El conseller de Sanitat, Jesús Aguirre, ha explicat que aquestes mesures s'adopten després que hi hagi hagut un augment "preocupant dels contagis per coronavirus" als últims dies. Sobre l'aplicació del toc de queda a tot l'estat, Aguirre ha considerat que el govern andalús ho veu positiu.

I al País Valencià, el president Ximo Puig ha anunciat que ha demanat un informe jurídic per aplicar també restriccions de mobilitat nocturna. Si ho avala la justícia, podria entrar en vigor a principis de la setmana que ve de les dotze de la nit a a les sis del matí.

En qualsevol cas, les comunitats i el ministeri han acordat aquest dijous el document comú que estableix quatre nivells d'alerta.


Document d'actuació conjunt

Sanitat i autonomies sí que han consensuat un document d'actuació que estableix quatre nivells d'alerta en funció del nivell de risc definit per vuit indicadors principals i diferents complements.

Illa ha celebrat "l'ampli consens" d'aquest document, i Fernando Simón, del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, ha apuntat que no és un document pensat per a les comunitats, sinó d'aplicació territorial dins de les comunitats.

 

  Mesures segons el nivell d'alerta per Covid by Moderador Noticies Web on Scribd

 

Es tracta de propostes d'actuació en cas de superar certs nivells, tenint en compte que "no és el mateix un poble petitet que una gran ciutat", ha exemplificat Simón, un aspecte molt ben rebut per totes les administracions. Segons els paràmetres establerts, Catalunya estaria en el nivell 3 d'alerta.

Simón ha dit que encara no han valorat en quin nivell d'alerta es troba cada comunitat, però ha avançat que hi ha una autonomia que podria estar en el nivell d'alerta 4.

 

Fernando Simón, durant la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Sanitat
Fernando Simón, durant la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Sanitat (EFE / Emilio Naranjo)


Catalunya, amb més de 400 positius per 100.000 habitants

A Catalunya, segons aquests paràmetres, estaríem al nivell 3, però ja compliríem un parell de requisits del nivell 4: el de més de 250 casos per 100.000 habitants, i el de més del 25% dels llits d'UCI ocupats per pacients de coronavirus. Les restriccions de cada nivell, però, són un marc de referència i no són d'obligat compliment per part de les comunitats, que podran decidir si les apliquen i com.

De fet, a Catalunya ja s'apliquen algunes de les mesures recomanades al nivell 3, com la limitació de les trobades a un màxim de sis persones. El document aprovat aquest dijous preveu valorar el tancament dels interiors dels bars i restaurants, que aquí ja van abaixar la persiana la setmana passada. I valorar, també, el tancament d'establiments a les onze de la nit.

Només cinc comunitats tenen una incidència per sota dels 200 casos: les pintades de color taronja (Galícia, Cantàbria, el País Valencià, les Illes Balears i les Canàries) i no n'hi ha cap amb incidència baixa.

 


"Un catàleg d'opcions"

Es tracta d'un "catàleg d'opcions" que "dona un marge de necessària flexibilitat per adaptar les mesures a la realitat de cada territori".

Per als territoris en aquesta situació, el Ministeri de Sanitat recomana limitar les reunions socials a un màxim de sis persones, i demanar a la població que es quedi a casa a partir de les deu de la nit, hora a la qual haurien de tancar els comerços no considerats serveis essencials.

El document també estableix la necessitat, en les zones amb el risc màxim, d'adoptar mesures com ajornar casaments, batejos i comunions, tancar els centres de dia, prioritzar el teletreball o establir confinaments perimetrals.

 

Vuit indicadors

La proposta de Sanitat per unificar les mesures contra la Covid preveu, d'entrada, tenir en compte la incidència acumulada de casos en set dies i en catorze dies per cada 100.000 habitants.

També, específicament, la incidència acumulada de casos en set dies i en catorze dies per cada 100.000 habitants de les persones de més de 65 anys.

En cinquè lloc, el percentatge de positivitat de les proves diagnòstiques.

El sisè indicador és el percentatge de casos amb traçabilitat.

Els dos últims indicadors són els que fan referència a l'ocupació de llits d'hospital i l'ocupació de llits d'UCI.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut