El TJUE condemna Polònia, Hongria i la República Txeca per negar-se a acollir refugiats
Un nen camina sobre roba i sabates en un camp de refugiats de Lesbos, a Grècia (Reuters/Elias Marcou)

El TJUE condemna Polònia, Hongria i la República Txeca per negar-se a acollir refugiats

La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea afirma que aquests tres països van incomplir el compromís dels estats membres d'acceptar els demandants d'asil en la crisi de fa 4 anys

RedaccióActualitzat

Càstig de la justícia europea a Polònia, Hongria i la República Txeca. Condemna els tres països de l'est per negar-se a acceptar refugiats durant la crisi d'acollida a finals del 2015 i principis del 2016. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) considera que havien d'haver complert el compromís dels estats membres de repartir-se per tota la Unió 120.000 demandants d'asil procedents de Grècia i Itàlia, una xifra que no es va respectar mai i que es va multiplicar poques setmanes després.

La sentència del tribunal amb seu a Luxemburg dona la raó a la Comissió Europea. Considera que l'argument basat en el manteniment de l'ordre públic i la seguretat interior per rebutjar l'acollida no són vàlids, així com tampoc ho és la suposada "disfunció" del mecanisme de reubicació.

El TJUE condemna Polònia, Hongria i la República Txeca per negar-se a acollir refugiats
El tribunal de Luxemburg ha donat la raó a la Comissió Europea (Europa Press/Michael Kappeler)


Segons el TJUE, l'article del dret europeu sobre la llibertat, la seguretat i la justícia no dona a aquests països la facultat "d'establir excepcions a disposicions del dret de la Unió". Assenyala que aquest article els obliga a "demostrar la necessitat de fer ús de l'excepció prevista" per "exercir les seves responsabilitats en aquestes matèries".

A més, la sentència apunta que l'argument de "perill per a la seguretat nacional o l'ordre públic" ha de basar-se en "elements coherents, objectius i precisos que permetin sospitar que un sol·licitant en qüestió constitueix un perill actual o potencial".


Incompliment flagrant

El 2015, la Unió Europea va aprovar el repartiment dels 120.000 demandants d'asil pels diferents estats membres. Després del vistiplau majoritari del club europeu, Polònia va comunicar que podia reubicar 100 persones, però no ho va arribar a fer mai. La República Txeca va dir que podia acollir-ne 50, però només va reubicar-ne 12. I l'Hongria de Viktor Orbán no va arribar a comunicar mai quantes persones podia acollir.

El TJUE condemna Polònia, Hongria i la República Txeca per negar-se a acollir refugiats
El govern de Viktor Orbán és un dels més autoritaris d'Europa (Reuters/Bernadett Szabo)


Després d'aquest incompliment flagrant, la Comissió Europea va decidir portar els tres països davant la justícia de la UE el 2017, el mateix any que va acabar l'aplicació del sistema temporal de reubicació dels refugiats.

Els governs polonès, hongarès i txec van argumentar que els recursos de la Comissió no eren vàlids perquè consideraven que el mecanisme havia expirat i els errors ja no es podien esmenar, però les institucions comunitàries van desestimar aquesta al·legació.

 

 

ARXIVAT A:
RefugiatsItàliaUnió EuropeaJudicial
Anar al contingut