Barcelona

El testimoni d'un menor immigrant que ha viatjat sol fins a Barcelona

RedaccióActualitzat

El nombre de menors estrangers no acompanyats que arriben a Catalunya augmenta de forma preocupant. L'any passat van ser 684 nens. Fins al setembre d'aquest 2017, ja són 904 els menors en aquesta situació. Els mesos d'agost i setembre en van arribar més de 140:

 

 

Televisió de Catalunya ha pogut parlar amb tres d'aquests adolescents que van decidir arriscar-ho tot, deixar les seves famílies i aventurar-se en un incert viatge cap a Europa. Ara, després de dies de dormir al ras i de passar gana, demanen ajuda a la DGAIA perquè els trobi un lloc on puguin allotjar-se, dutxar-se i menjar.

Dos d'ells treballaven de mecànics al Marroc per un salari d'uns dos euros i mig a la setmana. El somni d'una bona feina, amb papers, que els permetés enviar diners a casa i ajudar la família era massa temptador per renunciar-hi.

Van passar més de dos dies amagats en autobusos per arribar fins a Algesires i un altre dia en llanxa des de la costa marroquina fins a Barbate, a Cadis. Després, els riscos d'un viatge fins a Barcelona amb la por que la policia no els detingués. L'Ayman, que diu que té 15 anys, explica les peripècies del seu viatge:

"Amagat sota un autobús, al costat del motor, per anar fins a Tànger. Allà hi ha escàners per als vehicles que passen la frontera. De Tànger a Algesires. Vaig dormir al centre de menors de Tarifa i després amagat en un altre autobús per anar fins a Barcelona."

 

 

Un cop a Barcelona, fa dies que dormen en parcs propers a l'estació d'autobusos on van arribar i s'alimenten de la bona voluntat de persones que els donen menjar. Expliquen que la policia els va indicar el camí per arribar a la Fiscalia de Menors, pas previ perquè la DGAIA els trobi on lloc on viure.

Des de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), veuen amb preocupació l'augment del nombre de menors que venen sense família i que provoquen un col·lapse als seus centres. Per això, preveuen incrementar en 400 les places en els centres especialitzats:

"Aquesta tendència, en lloc d'anar a la baixa, es manté o fins i tot va a l'alça. Hi estem posant més recursos. Per exemple, en les pròximes setmanes obrirem 200 places més en forma de pisos per a adolescents d'entre 16 i 21 anys. I per una altra, obriríem 200 places més en centres d'atenció d'emergència específicament per als menors estrangers."

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut