Manifestació a favor dels drets LGTBIQ+, el 26 de juny a Barcelona (ACN/Eli Don)
Manifestació a favor dels drets LGTBIQ+, el 26 de juny a Barcelona (ACN/Eli Don)

El testimoni de víctimes d'LGTBI-fòbia: "Cada cop em fa més por"

El col·lectiu LGTBIQ+ es mostra preocupat per l'increment dels atacs i atribueix aquesta inseguretat a la irrupció de l'extrema dreta a les institucions i al seu discurs

Mireia Rom SalvadorActualitzat

La violència LGTBI-fòbica s'ha agreujat de manera alarmant en les últimes setmanes, sobretot amb l'assassinat del Samuel Luiz, un jove gallec de 24 anys a qui van apallissar la matinada de dissabte a prop d'una discoteca de la Corunya.

Les protestes per aquest crim, i també per l'agressió a l'Àngel Exojo, un noi de 19 anys de Sant Cugat del Vallès el 26 de juny, i que s'ha conegut aquesta setmana, són l'enèsim crit d'alerta contra l'augment d'aquest tipus de delictes d'odi.

Només aquest any, la Direcció General d'Igualtat ja ha recollit 137 incidències i 33 denúncies administratives, penals o laborals per presumptes discriminacions o vulneració de drets i agressions.

Hem parlat amb el Sem Pons, la Sílvia Sàiz i el Daniel Celma, del col·lectiu LGTBIQ+, que asseguren que aquests atacs els fan sentir més vulnerables, sobretot a l'espai públic.

Sem Pons Puig


"Durant molt temps m'he fet el valent, però admeto que cada cop em fa més por", confessa el Sem, tot i que està convençut que aquest sentiment no el pot paralitzar:

"La meva mare, que em va regalar una bossa amb l'arc de Sant Martí, ara tem que m'agredeixin si la porto".

Un sentiment similar al que viu el Daniel:

"Samarretes, accions, la ploma que tenim moltes de nosaltres, etc. Qualsevol cosa d'aquestes ens fa que no visquem amb la naturalitat que hauríem de poder viure al carrer".

Daniel Celma Fernández


Per la Sílvia, de 51 anys, el cas del Samuel Luiz ha estat un "déjà-vu al carrer Sèneca, número 3, del barri de Gràcia de Barcelona" on, quan sortien d'un bar d'ambient, havien de mirar a tot arreu "perquè els skins ens estaven esperant". Ella va patir una agressió el gener de 1988, quan tenia 17 anys.

 


Més insegurs des de la irrupció de Vox

Tots tres diuen que se senten més insegurs des que la formació d'extrema dreta Vox va irrompre a les institucions i amb la normalització del seu discurs. "Persones com Abascal o Monasterio provoquen que la gent s'envalenti i pensi que tot es pot dir i fer", assegura el Sem, que també lamenta que l'extrema dreta tingui un altaveu mediàtic per pregonar les seves idees.

Consideren que el moviment LGTBI s'ha fet més visible i reconegut, i que s'ha empoderat en els últims anys, però demanen més suport dels governs per frenar la discriminació.

Sílvia Sàiz Sàiz


De les més de 700 denúncies que s'han registrat des del 2014, quan es va aprovar la llei contra l'homofòbia, només 12 han acabat en una sentència condemnatòria i 9 en una sanció administrativa.

La Sílvia alerta que cal que l'Estat persegueixi amb més força les agressions homòfobes:

"Si no es persegueixen aquests delictes, el cas del Samuel no serà l'últim".

 

En el següent reportatge pots escoltar els testimonis d'aquestes tres persones que han han sigut víctimes d'aquest tipus d'atacs:

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+HomofòbiaVox
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut