Minves de gener a l'Estartit. Foto: Josep Pascual.
Minves de gener a l'Estartit. Foto: Josep Pascual.

El temps de la A a la Z: Minves de gener

Actualitzat

Cau el nivell de l'aigua del mar per la gran pressió atmosfèrica.

Les minves de gener és una baixada del nivell del mar, que deixa al descobert roques i algues habitualment submergides, i any rere any es repeteix normalment el mes de gener, tot i que es poden presentar durant la resta de mesos d'hivern.

Gener acostuma a ser un mes anticiclònic, quan els potents anticiclons d'hivern s'instal·len a l'entorn de la península Ibèrica amb l'agulla del baròmetre ancorat als valors més elevats, per sobre dels 1030 hPa. Són anticiclons persistents que duren setmanes i setmanes.

La pressió atmosfèrica és el pes de l'aire sobre una superfície, com les nostres espatlles, el mar, etc. La columna d'aire produeix una força cap avall i comprimeix l'aire cap a terra i cap al mar, per efecte de la gravetat. Les molt altes pressions empenyen avall l'aigua del mar i allibera d'aigua una franja de costa que normalment es troba mullada o submergida. La davallada del nivell del mar oscil·la entre els 10 i els 40 centímetres. És el mateix principi que va utilitzar Torricelli amb el baròmetre de mercuri per demostrar l'existència de la pressió atmosfèrica.


Dades històriques de minves

L'Estartit és el punt de referència a Catalunya sobre les oscil·lacions i temperatures del mar per l'acurada tasca que Josep Pascual fa des de 1974. El valor més extrem de les minves va ser el 29 de gener de 1994 quan el mar es va situar 46 cm per sota del nivell normal. Durant l'hivern 2013-2014 el nivell mínim de les minves es va observar el 15 de desembre, amb -20 cm.

A finals del 2014 i principis de 2015, el nivell del mar gairebé va baixar un metre. El pas continu de les baixes pressions a finals de novembre va elevar el mar 70 cm, un registre històric de l'últim quant de segle, i al gener, les altes pressions superiors als 1030 hPa, va caure 20 cm respecte al nivell normal. D'aquesta manera, en poc més d'un mes el nivell de l'aigua va davallar 90 cm.

La curiositat

Joan Maragall va escriure un poema a l'"Avenç", al gener del 1891, amb el títol "Las Mimvas de janer" que descriu el temps i la lluminositat que genera aquest temps tan estable de gener.

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
NOTÍCIES RELACIONADES
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut