Un arqueòleg destapant les restes del vaixell de mitjans del segle I aC que s'ha descobert a les illes Formigues (ACN/CASC)
Un arqueòleg destapant les restes del vaixell de mitjans del segle I aC que s'ha descobert a les illes Formigues (ACN/CASC)

El temporal Gloria desenterra el vaixell de comerç de vi més antic de Catalunya

El vaixell, dedicat al transport del vi, l'havien trobat a finals dels anys 50 i l'han redescobert perquè el Gloria ha remogut les aigües del fons del mar de la Costa Brava

RedaccióActualitzat

Els arqueòlegs han localitzat a prop de les illes Formigues, davant la costa de Palamós, un vaixell del segle I abans de Crist. L'havien trobat per primer cop el 1958, però portava anys enterrat sota el mar sense que se'n sabés la ubicació exacta. Ara, els especialistes del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) l'han tornat a localitzar gràcies al temporal Gloria, que ha remogut les aigües del fons marí i ha fet aflorar parts del vaixell. Els experts afirmen que podria ser el vaixell de comerç de vi més antic de Catalunya.

Els primers a descobrir aquest vaixell van ser els membres del club d'escafandrisme de Catalunya a finals dels anys 50. Aleshores, en anys posteriors, es van fer diverses excavacions en què es van extreure una trentena d'àmfores que es guarden als magatzems del Museu Marítim de Barcelona.

El vaixell es coneixia originalment com "El pecio de Palamós". Posteriorment, però, se'l va rebatejar amb el nom "Formigues I", fent referència a la seva ubicació prop de les Illes Formigues. Durant els anys 80, es va perdre la ubicació exacta del vaixell perquè els primers arqueòlegs van recollir unes coordenades poc precises i, fins i tot, contradictòries.

 

 

Aquest 2020, al gener, arran del temporal Gloria, algunes restes del vaixell van aflorar a la superfície subaquàtica i van permetre que els especialistes del CASC el localitzessin de nou. Afectats pel confinament, no van poder treballar al maig, com estava previst, i ho han hagut de fer al setembre, però el resultat ha estat molt positiu perquè han trobat fins i tot restes de fusta que permetran saber molt més d'aquest vaixell del segle I abans de Crist, que podria ser el primer exponent del comerç del vi a Catalunya.

L'arqueòloga Rut Geli explica que s'han trobat "restes de fusta, concretament taulons del casc de la nau" a partir dels quals s'ha pogut veure "el sistema de fixació de llengüeta, mossa i clavilla, del tot habitual per l'època. L'arqueòloga també ha comentat, que juntament amb les restes de fusta, s'han trobat altres objectes de gran valor:

"En un altre sondeig hem pogut documentar i recuperar una gerreta que formaria part de la ceràmica de la tripulació del vaixell. I hem pogut localitzar una àmfora sencera del carregament."

 

Un arqueòleg documenta l'àmfora Tarraconense trobada amb el vaixell de mitjans del segle I aC (CCMA)

Es tracta d'una àmfora del model Tarraconense, habitual a la regió en aquella època. El vi es transportava al nord i després es feia arribar a la península Itàlica. Ara el jaciment s'ha tornat a tapar per evitar espolis i s'hi continuarà treballant en pròximes campanyes.


El primer exponent de comerç de vi a Catalunya

L'arqueòloga i directora del CASC, Rut Geli, subratlla que la campanya ha obert "noves perspectives de futur" per continuar excavant més a fons el derelicte, que són les restes d'un vaixell enfonsat.

Els especialistes destaquen que es tracta d'una troballa molt important per diverses raons. Primer, perquè se n'ha trobat part de la fusta conservada. Segon, perquè s'ha localitzat una àmfora preservada del tot. I, tercer, perquè el vaixell data de mitjans del segle I aC, i això el converteix en "el primer exponent d'un vaixell de comerç de vi produït a Catalunya", explica Rut Geli.

Fins ara, els vaixells més antics construïts amb tècniques autòctones s'han localitzat a la zona del cap de Creus. Es tracta del Cala Cativa i del Cap de Vol, que transportaven àmfores del tipus Pascual I. Aquests, però, serien posteriors al localitzat prop de les illes Formigues.


Noves troballes pel pas del Gloria

El pas del Gloria els ha permès descobrir moltes més coses. N'és un exemple una àncora que s'ha trobat davant les costes de Begur.

Els arqueòlegs documentant l'àncora del segle XIX que s'ha descobert a Begur i traslladant-la per a la seva protecció (ACN/CASC)

A la zona de l'Estartit, Baix Empordà, s'ha desenterrat nombrosa munició de principis del segle XIX, que podria ser de la Guerra del Francès. Es tracta de bales de diferents mides i calibres que se suposa que es van llançar des d'una bateria de defensa situada a terra ferma. També s'han trobat les restes d'un vaixell del segle XX, entre altres coses.

 

 

ARXIVAT A:
Arqueologia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut