Londres

El temporal de neu i fred continua afectant bona part del continent europeu

El centre i el nord d'Europa continuen immersos en un dels temporals de fred i neu més durs dels últims anys. El mal temps està dificultant el transport aeri i terrestre en unes dates en què hi ha molt moviment de passatgers. El Regne Unit, Irlanda i Alemanya són els països més afectats, tot i que les restriccions es produeixen gairebé a tot el continent. A Polònia, una setantena de persones han mort aquest mes a causa del fred. Els meteoròlegs pronostiquen que el mal temps pot durar fins Nadal.

Actualitzat
Europa està vivint un dels hiverns més durs de les últimes dècades, i la neu i les temperatures de rècord han estès els seus efectes a gairebé tot el continent. Des de fa un parell de dies, l'onada de fred està provocant el caos en el transport aeri, ferroviari i per carretera en un dels caps de setmana de més moviment de passatgers per les pròximes festes de Nadal.

A
lgun dels països més afectats per l'onada de fred polar són el Regne Unit, França i els Països Baixos, tot i que la "gran gelada", com s'ha batejat el temporal, s'estén pel centre i el nord d'Europa, des d'Escòcia fins a Montenegro. Els meteoròlegs ja han advertit que les previsions apunten que el temporal es podria allargar fins al dia de Nadal.

La complicada situació aèria d'Europa ha afectat també diversos aeroports espanyols. Al Prat s'han hagut de cancel·lar prop d'una cinquantena de vols en tot el cap de setmana, amb destinacions i origen als països més col·lapsats, sobretot al Regne Unit i a França, ja que els dos principals aeroports dels països, Heathrow a Londres i el Charles de Gaulle a París, estan tancats per la neu.

Les illes Britàniques, les més afectades

Al Regne Unit i Irlanda s'està vivint el desembre més fred que es recorda. La pitjor nevada, diuen, dels últims cent anys. La neu està causant estralls en totes les vies de comunicació i viatjar per aire o per terra és gairebé impossible, especialment al nord i l'oest. Els principals aeroports britànics estan afectats i només operen un nombre reduït de vols. Tots adverteixen que els passatgers consultin la seva aerolínia abans de dirigir-se a l'aeroport, perquè estan col·lapsats de gent que hi ha hagut de passar la nit. Voluntaris han hagut d'oferir menjar i mantes als que han hagut de dormir a les terminals perquè tampoc es podien desplaçar per terra a hotels o als seus domicilis. Heathrow no ha acceptat cap vol d'arribada al llarg de diumenge i només ha operat quatre vols en tot el dia. Les previsions són que l'aeroport reobri dilluns però ja ha advertit que el mal temps i el caos continuaran segons les previsions i no es poden garantir els vols que han estat reprogramats.

A banda de les cancel·lacions, però, el temporal també ha obligat a cancel·lar el transport ferroviari i tancar diverses escoles. A més, el caos també s'ha estès a les carreteres que estan intransitables.

La dificultat de mobilitat per tot el país també està afectant els hospitals, que han fet una crida per a donacions de sang a la gent que pugui apropar-s'hi, ja que s'estan acabant les reserves. També han estat afectats els enviaments de mercaderies de cara a Nadal, i fins i tot els esdeveniments esportius, i diversos partits de la Premier League s'han hagut de suspendre.

Les previsions meteorològiques apunten que el fort vent i les nevades podrien allargar-se durant tota la setmana arreu del Regne Unit. A més, en les pròximes hores la situació podria empitjorar com a conseqüència de les repercussions que podria haver-hi en el proveïment de combustible, la principal font d'escalfament a les regions rurals.

França, afectada per terra i aire

Els dos aeroports de París, Orly i el Charles de Gaulle, han cancel·lat la majoria dels seus vols de diumenge després que una forta nevada ha emblanquinat la capital francesa. Fins i tot la torre Eiffel ha tancat per l'acumulació de neu.

Els trens que no s'han cancel·lat han hagut de reduir considerablement la velocitat, al llarg de tot el nord del país. I fins i tot s'han hagut d'anul·lar diversos dels combois de l'Eurostar, que uneixen França amb Anglaterra.

Els principals aeroports europeus han de reduir l'activitat

A Alemanya, la situació meteorològica és realment complicada. El temporal ha fet una treva al llarg de les darreres hores, però amenaça de reprendre's amb molta intensitat fins al dia de Nadal. La treva, però, ha permès als principals aeroports del país començar a operar amb relativa normalitat després d'uns dies caòtics. Tot i que no han tancat completament, els aeroports de Berlín i Frankfurt continuen cancel·lant vols. A l'aeroport berlinès de Tegel i a Frankfurt, dos dels aeroports de més trànsit de l'Europa continental, han hagut d'interrompre l'activitat en diverses ocasions a causa de les masses de neu sobre les pistes i els forts vents. El mal temps també ha afectat Munic i Düsseldorf, amb més de cent vols suspesos i retards considerables, tant en les sortides com en les arribades d'avions.

Al centre del país fins i tot han començat a donar-se casos d'escassetat de combustible a les estacions de servei, així com problemes d'altres subministraments per les dificultats acumulades en els dies passats en el transport terrestre.

A banda dels problemes aeris, les autopistes alemanyes estan gelades i, com a conseqüència, hi ha hagut cues quilomètriques, de fins a 200 quilòmetres, molts accidents, i centenars de ciutadans s'han quedat atrapats durant hores. A més, almenys dues persones haurien mort a causa del mal temps a la zona de Baviera. Segons ha informat la policia, dos homes haurien perdut la vida quan intentaven ajudar un company a treure el cotxe, atrapat entre la neu. Un altre vehicle els hauria envestit.

La situació d'emergència ja es va activar dijous al vespre, quan les autoritats van declarar l'alerta roja meteorològica a tot el territori nacional per l'arribada de la borrasca "Petra". El servei meteorològic alemany va advertir del perill de nevades espesses, que entrarien per l'oest i s'estendrien cap a l'est fins a cobrir gairebé tot el territori nacional.

Els experts esperen que la situació es perllongui, de moment, fins al 25 de desembre, amb temperatures mínimes que podrien situar-se, a Berlín, en els 16 graus sota zero.
 
A Holanda la neu també ha obligat a cancel·lar desenes de vols d'arribada o sortida de l'Amsterdam Schiphol Aeroport, un dels que reben més connexions internacionals, cosa que ha afectat els vols intercontinentals. El glaç a les carreteres ha provocat el caos en el transport terrestre. Itàlia, però, comença a recuperar la normalitat després de nevar en regions poc habituals com la Toscana. L'aeroport de Florència ja s'ha pogut reobrir, tot i que el trànsit s'anirà restablint de manera gradual. També s'ha començat a recuperar el trànsit viari de l'autopista que va des de Florència a Roma.

Una situació similar es viu a Bèlgica, Suïssa, Àustria, Eslovènia, Croàcia i Montenegro, on el fred, la neu i el caos estan començant a fer-se notar. També a Polònia, el territori que realment ha pagat més car el temporal de fred. Una setantena de persones han mort aquest mes al país a causa de les baixes temperatures.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut