L'opositor Aleksei Navalni, vist a través d'una pantalla en la vista d'un tribunal el maig del 2022 (Reuters/Evgenia Novozhenina)
L'opositor Aleksei Navalni, vist a través d'una pantalla en la vista d'un tribunal el maig del 2022 (Reuters/Evgenia Novozhenina)

El TEDH condemna Rússia per no haver investigat prou l'enverinament de Navalni

Rússia va ser expulsada del Tribunal Europeu de Drets Humans per la invasió d'Ucraïna, però el tribunal pot perseguir-la per casos anteriors

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat Rússia per no haver investigat prou l'enverinament de l'opositor Aleksei Navalni. Els jutges europeus han dictaminat aquest dimarts que la indiferència amb què Rússia va tractar el cas demostra que no es va voler verificar si hi havia un mòbil polític.

L'opositor a Putin, empresonat a Rússia des de fa dos anys i mig, està convençut que darrere el seu enverinament hi ha els serveis secrets russos. El tribunal d'Estrasburg ha condemnat l'estat rus a pagar-li 40.000 euros en concepte de danys morals.

Navalni va sobreviure a un intent d'enverinament el 20 d'agost del 2020, quan volava des de Sibèria cap a Moscou. Les proves de laboratori occidentals van determinar que es va fer amb un agent nerviós que el va deixar en coma.

Ingressat en un hospital de Berlín, Navalni es va recuperar a Alemanya. Cinc mesos després de l'enverinament, el 2021, el principal opositor de Putin va tornar voluntàriament a Rússia. Només posar els peus a l'aeroport de Moscou, Alexei Navalni va ser detingut i empresonat.

El juny de 2022, el Parlament rus va votar per posar fi a la jurisdicció del TEDH al país i al setembre Rússia va ser exclosa de la jurisdicció del Tribunal Europeu després de la invasió d'Ucraïna. Però el TEDH encara es pot ocupar de casos que involucren Moscou comesos abans d'aquesta data, com és el cas de l'enverinament de Navalni.

Així ho ha explicat una portaveu del TEDH a Reuters:

"Com que Rússia era membre del Tribunal i del Consell d'Europa en el moment de la suposada intoxicació, la sentència s'aplica i es passarà al Comitè de Ministres del Consell d'Europa per a l'execució".

La façana del Tribunal Europeu de Drets Humans
La façana del Tribunal Europeu de Drets Humans (Reuters/Vincent Kessler)

Navalni té 30 denúncies més pendents al TEDH

En la sentència, els set jutges consideren per unanimitat "que efectivament hi havia un risc greu i imminent per a la vida del senyor Navalni en circumstàncies sospitoses, que havia donat lloc a l'obligació de l'Estat, en virtut de l'article 2 de la Convenció, de dur a terme una investigació efectiva".

La sentència diu que Rússia no va investigar les acusacions d'un possible motiu polític per a l'intent d'assassinat, ni tampoc la possible implicació d'agents estatals, i no va fer un seguiment de l'ús denunciat d'una substància identificada com a arma química.

"Com a tal, la investigació no havia estat capaç de conduir a l'establiment dels fets rellevants i a la identificació i, si escau, sanció dels responsables. Per tant, no es pot considerar adequada", diu el tribunal en un comunicat. I afegeix que no havia estat una investigació oberta i que no es va tenir en compte el dret de la víctima a participar en el procediment.

Navalni i els seus familiars estan pendents al TEDH de gairebé 30 casos presentats, segons ha admès la portaveu del tribunal.  

El març de l'any passat, un tribunal rus va condemnar Navalni a 9 anys de presó en "règim sever" per frau i desacatament, i es troba en una presó de càstig.

 

ARXIVAT A:
Drets humansRússiaAleksei Navalni
Anar al contingut