El tecnoestrès: aclaparats per la tecnologia que ha portat la pandèmia

La dependència de les pantalles pot tenir un efecte psicosocial negatiu quan falten habilitats per fer-hi front

Actualitzat

Molta gent no estava preparada per al nivell d'exigència tecnològica que la pandèmia ha portat de cop. Tothom no ho ha viscut igual, i en alguns casos no ha tingut temps de pair-ho i li ha generat el que es coneix com a tecnoestrès.

"És la tensió provocada per una mala relació entre la meva capacitat de donar respostes als requeriments tecnològics i les meves capacitats reals", explica Manuel Armayones, investigador d'eHealth Center i professor de Psicologia i Educació de la Universitat Oberta de Catalunya:

"La vida personal, l'escolar dels nostres fills, l'oci a través de plataformes... tot passa per una pantalla. Pensar que això no té algun efecte sobre nosaltres és molt ingenu."

 

Armayones ho concreta amb un exemple: "Quan estàs en una reunió presencial, no t'has de preocupar de moltes coses com la connexió, sentir bé l'altre... i això acaba provocant mes sensació d'estrès i ansietat."

 

La UOC i la Universitat Autònoma de Barcelona participen en un estudi sobre les persones que han tingut o tenen símptomes d'ansietat arran del confinament. Segons els primers resultats, afectaria entre un 35% i un 40% de la població, i l'estudi continua obert.

 

 

El tecnoestrès pot ser un problema que vagi més enllà, segons Josep Matalí, cap de la Unitat de Conductes Addictives de l'Hospital Sant Joan de Déu:

"L'estrès és un dels clars factors precipitadors de les malalties mentals, i, per tant, si aquesta gent no ho sap gestionar bé, aquest pot fer que algun debuti amb problemes d'ansietat o de depressió. Veiem que hi ha un augment dels trastorns alimentaris."

 

Tampoc no hi ajuda la falta d'activitat física i de rutines, sovint associades a la feina, que per a alguns s'ha convertit ara en teletreball.

Com lluitar contra el tecnoestrès? Ho respon l'investigador Manuel Armayones:

"Fas més fàcil la connexió o augmentes les competències. I quan augmentes les competències, no és només la idea d'ensenyar a manegar-se amb un programa, sinó de ser capaç de viure i treballar en aquest nou entorn."  

ARXIVAT A:
Coronavirus Tecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut