Oslo

El Teatre Nacional d'Oslo es rendeix a "Peer Gynt", de Bieito i Joel Joan

Un públic ple d'experts en l'obra de Henrik Ibsen va rebre ahir a la nit amb una llarga ovació l'estrena al Teatre Nacional d'Oslo de la versió musical de "Peer Gynt" del Teatre Romea de Barcelona. Calixto Bieito i els components del Teatre Romea de Barcelona, encapçalats per Joel Joan, que va representar "Peer Gynt", van collir una onada d'aplaudiments de diversos minuts de durada. L'obra, escrita a Itàlia l'any 1867, narra de manera lírica i satírica les aventures de l'antiheroi romàntic noruec i es riu de l'orgull del típic provincià noruec, que ha viatjat i vist mig món.

Actualitzat
La veterana actriu noruega Anne Marit Jacobsen, que havia interpretat Nora en l'obra "Els Espectres" -la continuació de la cèlebre "Casa de Nines"- i el director del Teatre Nacional i dramaturg, Erik Stuboe, van ser els primers d'aixecar-se i agrair l'actuació dels actors, que van haver de sortir fins a set vegades per respondre als aplaudiments.

Bieito va dividir en tres parts els cinc actes que componen "Peer Gynt" i va entrellaçar cançons dels Rolling Stones i George Michael amb "I Dovregubbens Hall", del compositor noruec Edvard Grieg. No hi van faltar escenes de sexe, sang i sadomasoquisme, encara que amb certa moderació. "El públic era ple d'especialistes noruecs, que coneixen molt bé l'obra i han aplaudit al mig de la representació. No es pot demanar més. M'ha emocionat", va dir Bieito després de la funció.

El dramaturg català va explicar que "Peer Gynt" explica l'"epopeia d'un home que intenta buscar-se ell mateix i passa per tota mena de nivells emocionals". "És com un petit Faust". El director català va dir que les parts filosòfiques, "quan Ibsen es pregunta i respon: Què significa ser un mateix: Matar-se a si mateix", són les que més li agraden del drama poètic.
Bieito va definir Ibsen com "l'autor dramàtic més important de la segona meitat del segle XIX i un dels pares del teatre modern".

Bieito va pretendre reflectir, segons ell, un Peer Gynt "vist amb els ulls del segle XX: l'èpica de l'individualisme portada a l'extrem".

El protagonista, Joel Joan, va dir que "feia broma entre bastidors amb la possibilitat de quedar-me a Noruega per la rebuda i entusiasme del públic a Oslo i Bergen". L'actor va dir que el seu paper "és molt difícil perquè té gairebé tot el text i la seva narració cronològica dificulta atrapar l'espectador".

La versió de "Peer Gynt" de Bieito, que dura unes tres hores, va tenir bona resposta anteriorment a Salamanca, pitjor acollida durant el festival Grec a Barcelona, i el director català espera que el públic madrileny la comprengui durant la seva representació el mes d'octubre vinent a la capital d'Espanya.
Anar al contingut