Bescanó

El teatre de Bescanó burla la pujada de l'IVA venent pastanagues amb entrades de regal

El teatre de Bescanó, al Gironès, s'omple per la representació de "Les suïcides". Tot l'aforament ha comprat una pastanaga, amb l'entrada de regal, una mesura per burlar la pujada de l'IVA del 8 al 21%.

Actualitzat
Feta la llei, feta la trampa. El teatre de Bescanó ha protestat contra la pujada de l'IVA cultural d'una manera ben original. Ja no ven entrades, ara ven pastanagues i, per tant, paga un Impost sobre el Valor Afegit del 4%, el que correspon a les hortalisses i no pas el 21% de les activitats culturals. Això sí, amb cada pastanaga regalaven una entrada de teatre.

Amb una parada homologada a l'entrada del teatre, el públic ha comprat cultura a preu de pastanaga. La proposta ha tingut el suport del consistori i del públic i ha estat un èxit. Tant, que els organitzadors han hagut de penjar el cartell de "pastanagues exhaurides" per a l'obra "Les suïcides", la primera producció de la companyia gironina PocaCosa Teatre.

La iniciativa ha tingut repercussió mundial. Ja es coneix com la "revolució de les pastanagues", i la protesta ha arribat a mitjans internacionals com el "New York Times" o la BBC.

Segons explica el director del teatre, Quim Marcé, van escollir la pastanaga per recordar la imatge del ruc, el pal i la pastanaga i fer una al·legoria de la situació de la cultura amb l'augment de l'IVA del 8 al 21%.

La pastanaga, a més, és un dels primers aliments que va consumir l'home, excel·lent font de vitamines, i asseguren que millora l'agudesa visual. De fet, alguns dels espectadors no han pogut resistir la temptació de menjar-se l'entrada.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut