El president Barack Obama, en una compareixença a la Casa Blanca (Foto: Reuters)
El president Barack Obama, en una compareixença a la Casa Blanca (Foto: Reuters)
Washington

El Tea Party bloqueja la votació del pla republicà per augmentar el sostre del deute

Nou escull en la crisi del deute als Estats Units. Ara, els membres del Partit Republicà estan dividits i no es posen d'acord. Han decidit ajornar la votació que s'havia de fer aquesta matinada per aprovar augmentar el sostre del deute i evitar la suspensió de pagaments abans de dimarts, 2 d'agost. Després de quatre hores de negociacions, la proposta no ha aconseguit el suport dels 240 congressistes republicans, especialment els de la facció més conservadora, el Tea Party, que la consideren massa suau, i ha estat cancel·lada. El Fons Monetari Internacional adverteix que, si el Congrés dels Estats Units no arriba a un acord aviat, això podria suposar més inestabilitat en els mercats financers i una important devaluació de la divisa nord-americana.

Actualitzat
Nova jornada de desconcert polític a Washington. En aquesta ocasió, els republicans han desistit de votar a la Cambra de Representants la seva proposta per augmentar el sostre de la despesa. En un sorprenent reconeixement de la derrota dins del seu propi partit, amb majoria a la Cambra Baixa, el líder republicà John Boehner ha aturat en l'últim moment la votació del pla davant la més que probable possibilitat que no aconseguís els vots necessaris, per l'oposició de la facció més dretana, el Tea Party.

El document preveu ampliar el sostre del deute i en paral·lel reduir el dèficit en unes xifres massa suaus pels ultraconservadors. No se sap si avui es tornarà a intentar sotmetre'l a votació.

El Senat, controlat pels democrates i on hauria de sotmetre's a votació el pla en cas que s'aprovés a la Cambra de Representants, ja havia anunciat prèviament que rebutjaria la proposta republicana.

Anar al contingut