Indultats els presos del procés: sortiran després de més de 3 anys però seguiran inhabilitats
El govern espanyol ha indultat els nou acusats del procés condemnats a presó (ACN)

El TC tomba el primer recurs contra la sentència del procés i obre la via d'Estrasburg

L'alt tribunal desestima el recurs de Meritxell Borràs un any després del veredicte

RedaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional tomba el primer recurs contra la sentència del procés. El ple ha desestimat per unanimitat el recurs d'empara que havia presentat Meritxell Borràs.

El Constitucional diu que el Suprem era el tribunal competent per jutjar els líders independentistes.

Ara s'haurà de pronunciar també sobre la resta de recursos dels altres condemnats. L'alt tribunal ha pres la decisió prop d'un any i mig després del veredicte del judici del procés. Aquest fet permet que ara els acusats puguin adreçar-se als tribunals europeus.

L'exconsellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge va ser condemnada pel Suprem a una multa de 60.000 euros, i a inhabilitació especial d'un any i vuit mesos pel delicte de desobediència.


El primer d'onze recursos

El tribunal de garanties ha avançat la resolució de la sentència, però els arguments no se sabran fins d'aquí uns dies.

Es tracta del primer dels onze recursos d'empara que té previst resoldre el tribunal abans de l'estiu i que, en el cas de Borràs, aborda el dret al jutge predeterminat per la llei.

Tant ella com la resta dels acusats, que volien ser jutjats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, s'han oposat des del primer moment a ser jutjats pel Tribunal Suprem en considerar que no era l'òrgan competent per investigar el que va passar a Catalunya la tardor del 2017.

Però la resolució, amb el magistrat Cándido Conde-Pumpido com a ponent, avala la competència de la sala penal del Tribunal Suprem per a l'enjudiciament d'aquest procediment en atenció a la condició d'aforats dels encausats i al fet que part dels fets es van cometre a l'estranger.

D'aplicació directa per a la resta de condemnats

D'aquesta forma el TC subratlla que la competència del Suprem té "una inqüestionable base legal explícita per estendre's als responsables per connexitat" dels delictes que van ser jutjats.

Es tracta d'un plantejament especialment rellevant, ja que serà d'aplicació directa per a la resta de condemnats, que han recorregut aquesta mateixa qüestió des de l'inici de la causa.

No tots els magistrats del tribunal de garanties han intervingut en la deliberació d'aquesta sentència, després que aquests dimarts Antonio Narváez, emmarcat en el sector conservador, decidís apartar-se voluntàriament del debat de tots els recursos relacionats amb el procés i la sentència del Suprem.

Narváez va considerar que amb aquesta decisió contribuïa a enfortir la idea d'independència i imparcialitat de la institució, ja que sobre ell pesaven una dotzena de peticions de recusació, a les quals s'havia oposat però que al final l'han portat a abstenir-se.

ARXIVAT A:
Procés catalàTribunal Constitucional Tribunal Suprem Govern empresonat
Anar al contingut