Madrid

El TC permet tenir delegacions de la Generalitat a l'estranger, però manté que no poden fer diplomàcia

És la resposta al recurs d'inconstitucionalitat del govern espanyol contra la llei d'acció exterior catalana

RedaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional (TC) ha aixecat la suspensió temporal que hi havia sobre una part de la llei d'acció exterior del Parlament. És la part que regula les delegacions de la Generalitat a l'exterior i sobre la capacitat del govern de firmar acords amb organismes internacionals i designar els seus representants davant la UE. Els magistrats, però, mantenen en suspens els capítols de la llei que es refereixen a Catalunya com a "subjecte internacional" o a la seva capacitat de fer diplomàcia.

Aquesta és la resposta al recurs que el govern espanyol va presentar contra la llei, que va quedar automàticament paralitzada el 15 d'abril, quan el Constitucional va acceptar a tràmit aquest recurs contra cinc dels articles de la norma.

El TC ha decidit que Catalunya pot fer activitats de projecció exterior "que es derivin directament de les seves competències per promoure els interessos propis d'àmbit internacional" però "respectant sempre la competència exclusiva de l'Estat en matèria de relacions internacionals". Per tant, el tribunal considera legals els apartats de la llei que parlen de la capacitat de Catalunya d'actuar a l'exterior, disposar de delegacions i nomenar un representant davant la UE, així com la seva potestat per signar acords de col·laboració amb ens públics d'altres estats sempre que no impliquin concertar tractats amb estats sobirans.

La decisió de considerar legals els articles que parlen de la creació de delegacions a l'exterior s'ha pres contra el criteri de l'advocat de l'Estat, que argumentava que crearia un "perjudici irreparable" a la política exterior de l'Estat perquè la Generalitat "veuria que la seva actuació unilateral de crear delegacions a l'exterior té suport (com ja ha fet a Àustria i Itàlia) sense atendre les regles de coordinació establertes pel legislador estatal en exercici de la seva competència exclusiva".

Els magistrats del TC assenyalen que la Generalitat té legitimitat per establir oficines a l'exterior i la seva existència "no prejutja que la seva activitat incideixi forçosament en l'exercici de la competència estatal sobre relacions internacionals."
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut