Maternitat. Dona embarassada.
Maternitat. Dona embarassada

El TC no veu discriminatori que el permís de maternitat duri més que el de paternitat

Actualitzat

Que les mares tinguin un permís de maternitat més llarg que els pares no és discriminatori per als homes, segons el Tribunal Constitucional. El Constitucional creu que la diferència de dies es justifica pel fet que una dona té un embaràs i un part, unes realitats biològiques que s'han de protegir obligatòriament.

Explica el Constitucional que el legislador el que ha fet és establir un descans per a la maternitat, i remet a jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea; de fet, també a acords internacionals sobre drets humans que vetllen per la protecció de la salut de la dona embarassada. El permís de paternitat, en canvi, està pensat per afavorir la conciliació de vida laboral i familiar, per fomentar que pares i mares siguin responsables tots dos de la cura dels fills comuns. Per tant, el punt de partida és diferent.

 

Ara bé, hi ha una altra lectura de la sentència, que és la que fa una de les magistrades del Tribunal amb el seu vot particular: considera que s'ha perdut una oportunitat per trencar una barrera actual que discrimina les dones en el mercat laboral per la maternitat. Valora que aquesta diferència de dies pot desincentivar qui les contracta.

Notícia relacionada: Acord per al permís de paternitat: 8 setmanes el 2019, 12 el 2020 i 16 el 2021

 

El Constitucional s'ha pronunciat arran d'un recurs presentat per un pare que va considerar discriminatori que tingués menys dies de permís que una dona per la paternitat.

 

El Comunicat del Tribunal Constitucional sobre els permisos de paternitat by Moderador Noticies Web on Scribd

ARXIVAT A:
Menors
Anar al contingut