Els nous membres de la mesa del Parlament, encapçalada per Josep Rull
Els nous membres de la mesa del Parlament, encapçalada per Josep Rull (ACN/Jordi Borràs)

El TC estudiarà el vot de Puigdemont i Puig a la constitució del Parlament, però no l'anul·la

De moment, el vot delegat dels dos diputats de Junts no queda anul·lat perquè el Tribunal Constitucional no pren mesures cautelars

RedaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional estudiarà el vot delegat de Carles Puigdemont i Lluís Puig en la sessió constitutiva del Parlament, però rebutja anul·lar l'elecció de la mesa com demanava el PP.

El tribunal ha admès a tràmit el recurs presentat pels populars i ha donat ara 10 dies al Parlament perquè presenti al·legacions.

El PP va presentar el seu recurs d'empara en considerar que acceptant el vot delegat de Puigdemont i Puig s'estaven incomplint reiterades sentències del Constitucional i que suposava reprendre "el context de desobediència institucional de fa set anys".

El precedent més recent és la sentència que va anul·lar el vot telemàtic de Puig en l'anterior legislatura, que es va fer pública tot just cinc dies abans que el Parlament elegís la nova mesa de la cambra catalana, amb Josep Rull com a president.

L'extrema dreta de Vox es va mostrar contrari a l'acceptació del vot delegat i va anunciar una querella per prevaricació i desobediència contra els membres de la mesa d'edat.

El president de la mesa d'edat, Agustí Colomines, va justificar l'acceptació del vot de Puigdemont i Puig referint-se a l'article 95 del reglament de la cambra, en què s'estableixen els supòsits per permetre la delegació de vot. En l'apartat dos de l'article, s'hi diu que "la mesa del Parlament ha d'establir els criteris generals per delimitar els supòsits que permeten la delegació", una frase prou ambigua per deixar obert el paper de la mesa.

Sigui com sigui, si el Constitucional acabés decidint anul·lar els dos vots, això no afectaria la majoria que es va aconseguir.

ARXIVAT A:
Parlament de Catalunya
Anar al contingut