Madrid

El TC decideix, per unanimitat, no suspendre el ple independentista del Parlament

El tribunal rebutja les mesures cautelars demanades pels recursos d'empara de C's i PP

RedaccióActualitzat

El ple del Tribunal Constitucional ha decidit, per unanimitat, desestimar els recursos d'empara presentats per Ciutadans i el PP que demanaven mesures cautelars per impedir la celebració del ple del Parlament de Catalunya dilluns que ve. Aquest ple, per tant, es podrà celebrar sense problemes.

El tribunal ha argumentat que el Parlament és la seu dels debats polítics, i que no es pot impedir que exerceixi aquesta funció, per molt que hi hagi el risc que s'hi aprovi una declaració que pugui ser inconstitucional.  Prevaldria així el dret de discursió política per sobre dels drets que, pressumptament, el ple podia vulnerar.

Els recursos d'empara presentats pel PP i Ciutadans reclamaven la suspensió immediata dels acords de la mesa del Parlament perquè la declaració no es pugui debatre en el ple del Parlament de la setmana que ve. 

El Tribunal Constitucional s'afanyava aquest dimecres a anunciar que incloïa en l'ordre del dia del ple d'aquest dijous els tres recursos d'empara que han presentat Ciutadans, el PSC i el PP per impedir que es voti al Parlament la declaració d'inici del procés d'independència de Junts pel Sí i la CUP.

Rajoy reitera que presentaran recurs d'inconstitucionalitat

Aquest matí, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha reiterat des de Pamplona que el seu executiu recorrerà davant del Tribunal Constitucional si el Parlament aprova una resolució independentista, "que tot fa pensar que així serà". Rajoy ha advertit que "l'Estat té instruments suficients per evitar que es pugui cometre un disbarat com el que alguns estan plantejant". "No hi haurà la ruptura d'Espanya", ha assegurat el cap del govern central.

Aquest dimecres, Inés Arrimadas, Miquel Iceta i Xavier García Albiol van anar junts fins al Tribunal Constitucional per demanar l'empara exprés per impedir que es voti al Parlament la declaració d'inici del procés d'independència. Els populars i Ciutadans han demanat al Constitucional mesures cautelars per impedir la celebració del ple. En canvi, el PSC no s'ha sumat a la petició, a la qual sembla poc probable que el Tribunal accedeixi.

Després del registre del seu recurs, Inés Arrimadas ha defensat anar a l'una per defensar els interessos dels ciutadans i la democràcia. Miquel Iceta, amb el seu recurs, no vol que s'utilitzi el nom de Catalunya per saltar-se les lleis, i Xavier García Albiol, que també ha presentat el seu propi recurs, manifesta que no acceptaran el que ha qualificat de "procés de tirania inadmissible".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut