Magdalena Álvarez durant la seva declaració davant del jutge
Magdalena Álvarez estava condemnada a nou anys d'inhabilitació per un delicte de prevaricació (EFE)

El TC anul·la la condemna per prevaricació a Magdalena Álvarez pels ERO a Andalusia

El tribunal obliga l'Audiència de Sevilla a tornar a redactar part de la sentència en una decisió que també es podria aplicar als expresidents de la Junta andalusa José Antonio Griñán i Manuel Chaves

El Tribunal Constitucional ha anul·lat la condemna per prevaricació que es va imposar a l'exministra socialista Magdalena Álvarez en el cas dels ERO. El tribunal ha estimat parcialment el recurs de l'exministra de Foment, en considerar que la condemna era desproporcionada, i obliga l'Audiència de Sevilla a redactar una nova sentència.

La decisió previsiblement també s'aplicarà als expresidents andalusos José Antonio Griñán i Manuel Chaves.

Magdalena Álvarez, exconsellera d'Economia en el govern andalús, estava condemnada a nou anys d'inhabilitació en el cas de corrupció pel repartiment de fons públics de la Junta.

El ple del Constitucional ha pres la decisió d'anul·lar la condemna, amb els set vots de la majoria progressista, enfront dels quatre magistrats conservadors, que hi han votat en contra.
 

El TC fa cas a la Fiscalia

El Constitucional ha seguit el criteri de la Fiscalia, que es va mostrar partidària d'anul·lar les condemnes pels delictes de prevaricació, però no pel delicte de malversació, pel qual Griñán va ser condemnat a sis anys de presó, tot i que no hi ha arribat a entrar per motius de salut.

Per la Fiscalia, tant l'Audiència Provincial de Sevilla com el Tribunal Suprem van fer una interpretació excessiva del delicte de prevaricació, perquè es tracta de l'exercici de la iniciativa legislativa, un àmbit que queda fora del control judicial.
 

Una xarxa de corrupció a la Junta andalusa

En el cas dels ERO, l'Audiència de Sevilla va jutjar una xarxa de corrupció política integrada a la Junta d'Andalusia, que va atorgar sense control fiscal 680 milions d'euros entre els anys 2001 i 2011.

Els diners defraudats havien de servir per prejubilar treballadors, assegurar la viabilitat econòmica d'empreses i evitar-ne el tancament. Però, suposadament, es van prejubilar persones que no havien treballat mai en aquelles empreses, gràcies a una trama orquestrada des de l'administració i amb empresaris que hi col·laboraven.

L'Audiència Provincial va condemnar 19 exalts càrrecs de la Junta d'Andalusia, entre ells els expresidents José Antonio Griñán --sis anys de presó i quinze d'inhabilitació per delictes de prevaricació i malversació-- i Manuel Chaves --nou anys d'inhabilitació per prevaricació--.

Ara les penes imposades pel delicte de prevaricació podrien quedar anul·lades, seguint el precedent marcat pel TC en el cas de Magdalena Álvarez.

ARXIVAT A:
Andalusia
Anar al contingut