Madrid

El TC accepta el recurs de Rajoy i avisa Mas, Forcadell i 19 alts càrrecs més de les "responsabilitats penals" si incompleixen la suspensió

El Constitucional suspèn per unanimitat la resolució independentista, però amb matisos respecte al recurs del govern espanyol

RedaccióActualitzat

El ple del Tribunal Constitucional ha suspès per unanimitat la resolució independentista aprovada pel Parlament. En una reunió més llarga del que es preveia, gairebé tres hores, ha admès a tràmit la impugnació del govern espanyol. Això suposa la suspensió automàtica del text presentat i aprovat pels grups de Junts pel Sí i la CUP en aplicació de l'article 161.2 de la Constitució.

La reunió d'aquest dimecres tenia un únic punt a l'ordre del dia i ja es preveia que els 11 magistrats de l'alt tribunal acceptarien el recurs per unanimitat. Un cop admès a tràmit, la resolució queda suspesa automàticament i, per tant, sense cap efecte, tot i que de la mesura no se'n pugui derivar cap decisió.

Els 21 alts càrrecs que poden ser suspesos si no obeeixen el TC

Per primer cop, el TC aplica la modificació del seu reglament i adverteix el president en funcions, Artur Mas, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell i 19 alts càrrecs més que si incompleixen la suspensió de la resolució pot comportar "responsabilitats penals", segons fonts del govern espanyol. En concret, els adverteix del seu deure d'"impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada" d'eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en les quals poguessin incórrer".

Els altres 19 càrrecs són els membres de la mesa del Parlament: el vicepresident primer, Lluís Corominas; el vicepresident segon, José María Espejo-Saavedra; la secretària primera, Anna Simó; el secretari segon, David Pérez; el secretari tercer, Joan Josep Nuet; la secretària quarta, Ramona Barrufet, i el secretari general del Parlament, Pere Sol. També tots els membres del consell de govern de la Generalitat: la vicepresidenta i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté; el conseller de Presidència, Francesc Homs; de Governació i Relacions Institucionals, Meritxell Borrás; d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell; d'Ensenyament, Irene Rigau; de Salut, Boi Ruiz; d'Interior, Jordi Jané; de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila; de Cultura, Ferran Mascarell; d'Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta; d'Ocupació, Felip Puig, i el conseller de Justícia, Germà Gordó.

El tribunal ha decidit, per primera vegada, notificar en mà la seva resolució, ja que es tracta d'una de les prerrogatives introduïdes en l'última reforma de la llei orgànica que regeix el seu funcionament.

Admet a tràmit el recurs del govern espanyol, però amb matisos

El TC ha admès el recurs del govern espanyol, però amb matisos. Tot i que s'ha advertit els 21 alts càrrecs del govern i el Parlament de les "responsabilitats penals", no s'ha atès tots els requreiments del recurs del govern espanyol, que també havien demanat que s'amenacés aquestes 21 persones d'un possible delicte de suspensió de les seves funcions i d'un possible delicte de desobediència.

Passades les dotze del migia, l'advocada de l'Estat, Marta Silva de Lapuerta, ha presentat davant el registre del Tribunal Constitucional el recurs contra la resolució independentista del Parlament, decidit pel Consell de Ministres. A l'entrada del tribunal, Silva ha dit que la impugnació té una petició expressa al TC perquè "es notifiqui personalment" la resolució a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; al president en funcions de la Generalitat, Artur Mas; al secretari general de la cambra catalana, Pere Sol, i als membres del Consell de Govern. A tots ells, ha afegit l'advocada de l'Estat, se'ls adverteix que "poden incórrer en un delicte de desobediència i ser suspesos de les seves funcions en el cas que no compleixin la resolució".

El Consell de Ministres ha fet abans una reunió extraordinària per concretar els tràmits per recórrer la proposta independentista davant del TC.

 

Aquest dimarts, el Consell d'Estat va avalar el recurs, perquè va considerar que el text de la resolució implica una clara vulneració de la Constitució, i el fet de no supeditar-se a les decisions de les institucions de l'Estat espanyol ni del Tribunal Constitucional suposa, diu, un atemptat a l'estat de dret. Aquest òrgan consultiu vol que, arribat el cas, es notifiqui a tot el govern i a la mesa del Parlament la prohibició de dur a terme qualsevol iniciativa relacionada amb la resolució suspesa. I demana que s'adverteixi, a tots, de la suspensió en les seves funcions en el cas que desobeeixin.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut