El tanuki, nou candidat a pont del SARS-CoV-2 entre ratpenats i humans
El gos viverrí o tanuki es pot infectar amb el SARS-CoV-2 i transmetre'l (Pixabay)

El tanuki, possible espècie pont del SARS-CoV-2 entre ratpenats i humans

Anomenat en català gos viverrí, és una espècie semblant a l'os rentador que es cria en granges per aprofitar-ne la pell, es pot infectar amb el virus i el pot transmetre a altres individus de la seva espècie

Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El gos viverrí, un cànid asiàtic, podria haver estat l'animal pont perquè el coronavirus SARS-CoV-2 passés dels ratpenats als humans. De moment, però, això és només una hipòtesi, perquè el que s'ha demostrat és que aquest animal es pot infectar amb el coronavirus i el pot transmetre.

Així ho afirma l'estudi d'un equip dirigit per Conrad M. Freuling, de l'Institut Friedrich-Loeffler d'Alemanya, que es publica a la revista Emerging Infectious Diseases.

Aquests gossos, de nom científic Nyctereutes procyonoides, són molt corrents a la Xina, on es crien en granges per produir pells. Es calcula que n'hi ha més de 14 milions en captivitat i que això representa més del 99% dels exemplars totals al món. També n'hi ha molts al Japó, on se'l coneix com a tanuki.
 

A la Xina hi ha milions de gossos viverrins en captivitat (Wikimedia Commons)


Fins ara, s'han trobat virus molt propers al SARS-CoV-2 en ratpenats I en pangolins, però no s'ha pogut establir si aquest va passar als humans a través d'aquests animals o bé per algun altre intermediari.


S'infecten, però sense símptomes clínics

Entre els anys 2002 i 2004, es va veure que el gos viverrí podia ser portador del virus de la SARS, la síndrome respiratòria aguda greu. Però no hi havia dades per afirmar que també poguessin ser portadors del SARS-CoV-2.

Per comprovar-ho, els autors van inocular nou gossos amb el coronavirus i els van repartir en grups juntament amb tres gossos més. Van constatar que els animals eren susceptibles al SARS-Cov-2 i que el virus podia passar d'un animal a un altre per contacte. Però cap dels gossos no va mostrar febre, pèrdua de pes o altres signes clínics d'infecció.

Per als autors, això demostra que el gos viverrí es pot infectar amb el SARS-CoV-2 i el pot transmetre. I que això podria causar, potser, infeccions en humans.

Més controls i mesures

Per això, demanen més controls en animals susceptibles, com ara aquests, sobretot a la Xina, on són molt abundants. També demanen estudis epidemiològics de camp a gran escala amb mostres antigues, per esbrinar el paper dels animals de granja en l'actual pandèmia.

En declaracions al 324.cat, Joaquim Segalés, investigador de l'IRTA-CReSA, ha explicat que el gos viverrí podria ser l'animal pont que ha fet arribar el virus als humans, però, de moment, només s'ha demostrat que s'infecta amb el virus i que el pot transmetre a companys d'espècie i no es pot anar més lluny.

El fet que es criï en granges a la Xina i que, per tant, n'hi hagi grans quantitats i pugui estar en contacte amb humans, és un factor que cal tenir en compte, però caldria la prova que el virus pot passar del gos viverrí als humans.

En un article publicat el 30 de setembre a la revista Frontiers in Microbiology, investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat Zhejiang, a Hangzhou, Xina, revisaven els estudis fets fins ara sobre possibles intermediaris.

 

Exposaven el que se sap del pangolí, el visó, la tortuga, la serp i la fura. I feien aquest comentari:

"L'hoste intermediari no és només el pont que uneix l'origen natural i la població susceptible, sinó també la fàbrica viral on el SARS-CoV-2 evoluciona gradualment i es replica massivament".

Seria, per tant, el lloc on el virus s'ha tornat més agressiu per als humans. Els autors consideren molt important esbrinar-ho "per tallar la cadena de transmissió i prevenir que la pandèmia de Covid-19 empitjori".

Segalés assenyala que, per establir si una espècie ha estat intermediària, cal que el virus que porta sigui molt proper al que infecta els humans. Per això creu que el pangolí està gairebé descartat.

ARXIVAT A:
Coronavirus Recerca científica
Anar al contingut