Entrada de la base militar nord-americana de Guantánamo. (Foto: Reuters)
Entrada de la base militar nord-americana de Guantánamo. (Foto: Reuters)
Cuba

El tancament de Guantánamo, la promesa pendent del president Barack Obama

Els president dels Estats Units, Barack Obama, ha complert la seva promesa de retirar les tropes de l'Iraq i inclús ho ha fet abans del previst. En canvi, Obama s'endarrereix en una altra gran promesa: el tancament de la presó de Guantánamo. El comandant responsable de la base militar nord-americana a Cuba, l'almirall Jeffrey Harbeson, afirma que encara no ha rebut l'ordre presidencial.

Actualitzat
Harbeson ho ha dit en una entrevista al diari britànic "The Independent". El militar, que va ocupar el càrrec al juny, afirma que la CIA –el servei secret nord-americà- ha reduït els interrogatoris a presoners i ara només se'n fan a sospitosos d'Al-Qaeda i col·laboradors dels talibans que hi accedeixen voluntàriament. L'almirall alerta que encara que aquesta ordre arribés avui mateix, el tancament no es podria fer efectiu abans de sis mesos.

El termini fixat pel president Obama era el gener del 2010, és a dir, només un any després d'arribar a la Casa Blanca.

Els plans són enviar la majoria dels 176 reclusos que hi ha actualment a Guantánamo cap a una presó construïda expressament als afores de Chicago, però estan trobant resistència per part de la població.

També hi ha una forta oposició política. El Congrés ha bloquejat l'assignació de més fons per construir presons noves en territori nord-americà per portar-hi els detinguts de Guantánamo.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut