El Suprem vol tenir la sentència del judici del procés abans del 16 d'octubre
Manuel Marchena, durant el judici de l'1-O
Madrid

El Suprem vol tenir la sentència del judici del procés abans del 16 d'octubre

El tribunal no vol haver de prorrogar els dos anys de presó preventiva

Marta ViladotActualitzat

El tribunal del judici de l'1-O calcula que tindrà la sentència abans del 16 d'octubre. Fons del tribunal asseguren que no volen anar més enllà de la primera quinzena d'octubre, perquè el tribunal no desitjaria haver de prorrogar els dos anys de presó preventiva, que en el cas Jordi Cuixart i Jordi Sànchez es compleixen el 16 d'octubre.

Els set magistrats segueixen treballant amb l'objectiu d'aconseguir una sentència al més consensuada possible, però fonts de la sala subratllen que la unanimitat no és una obligació, i que els vots particulars, ja siguin discrepants o concurrents, es poden produir tant en les deliberacions com en el mateix moment de firmar la sentència.

Pel que fa al moment polític, diuen que és evident que no viuen en una bombolla, però asseguren que no els influirà: quan tinguin la sentència la faran pública, i més tenint en compte que és una causa amb presos preventius. De fet, recorden que hi va haver dues eleccions durant la celebració del judici i no va passar res.

El trasllat dels presos a Madrid no és necessari

Pel que fa a la comunicació de la sentència, ara per ara el tribunal no és partidari de fer-ne una lectura pública. Serà una sentència massa llarga per llegir-la oralment, i no es volen limitar a llegir només la part dispositiva, perquè diuen que no es pot comunicar només la decisió sense les explicacions que han portat a dictar-la, és a dir, sense els arguments jurídics de la sentència.

També diuen que tot i que la llei estableix que les sentències es comunicaran personalment als acusats, això no implica que hagin de ser traslladats a Madrid perquè aquesta comunicació es pot fer per altres vies que no impliquin el trasllat.

La proximitat de la sentència ha estat el més comentat en l'acte d'obertura de tribunals, en què la fiscal general, María José Segarra, ha dit en el seu discurs que tothom tindrà la imperiosa obligació d'acatar la sentència, sigui quin sigui el seu sentit.

 

TEMES:
Procés catalàTribunal Suprem
Anar al contingut