Carles Puigdemont (ACN)
Carles Puigdemont (ACN)

El Suprem diu al jutjat de Madrid que Puigdemont pot ser candidat

El tribunal torna al jutjat contenciós administratiu el cas però demana que "resolgui immediatament" i apunta que "no hi ha causa d'inelegibilitat"

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí semblen cada cop més a prop de poder presentar-se a les eleccions europees del 26 de maig. De moment, han de continuar esperant una decisió definitiva sobre la candidatura europea de Lliures per Europa, però el Tribunal Suprem ja ha marcat el camí. L'alt tribunal torna el cas al jutjat contenciós administratiu de Madrid i avisa que no veu motius per impedir que Puigdemont sigui candidat.

La sala tercera del Tribunal Suprem s'ha reunit durant dues hores i ha acabat declarant que el cas no és competència seva. El Suprem ordena al jutjat que "resolgui immediatament" i apunta que "no hi ha causa d'inelegibilitat". El Suprem considera que la situació de "rebel·lia" no implica que no es puguin presentar a les eleccions.


Els detalls de la resolució

En una interlocutòria, de vuit pàgines, el Suprem constata que no és competent per resoldre aquest recurs i considera "indubtable" que qui ha de pronunciar-se és el jutjat de Madrid.

"La pràctica en aquest sentit és inequívoca i constant, per no dir que la mateixa Junta Electoral expressament va indicar que contra el seu acord es podia interposar recurs davant del jutjat contenciós administratiu."

Tot i això, aprofita per pronunciar-se sobre el fons tenint en compte les "molt especials circumstàncies" d'aquest procediment. El Suprem recorda que el sufragi passiu és un dret fonamental reconegut per la Constitució que afecta tots els ciutadans espanyols, "i per tant també els senyors Puigdemont i Comín i la senyora Ponsatí".

El tribunal considera que només es poden excloure aquelles persones que compleixin alguna de les premisses previstes per la Llei de Règim Electoral General. "I entre les que allà es preveuen no figura la de la rebel·lia", indica.  A més, remarca que "les causes d'inelegibilitat han de ser interpretades restrictivament".

La Fiscalia ja es va posicionar divendres a favor del president i els dos exconsellers.

 

Crítica al recurs

El tribunal també dedica un espai a carregar contra el recurs dels independentistes. Critica que argumentin que la legislació electoral espanyola o la seva aplicació són "fosques i defectuoses", i defensa la seva "extraordinària pulcritud i eficàcia".

També retreuen als advocats de Puigdemont, Comín i Ponsatí la decisió de presentar alhora recursos en tres instàncies diferents -Suprem, jutjat de Madrid i Junta Electoral- pel mateix motiu. El Suprem diu que "només pot qualificar-se d'extravagant".

 

 

La reunió ha començat poc després de les 12 del migdia i ha acabat a les dues. Hi han participat el president i quatre dels membres de la sala contenciosa administrativa del Suprem. En total hi ha set jutges en aquesta secció. Els dos que no han anat a la reunió són els dos magistrats que també participen en la Junta Electoral Central.

 

Una setmana per decidir

El 29 d'abril, l'endemà de les eleccions espanyoles, la Junta Electoral va resoldre un recurs del PP i Ciutadans contra Puigdemont, Comín i Ponsatí. No es podien presentar a les eleccions europees perquè els considerava fugits de la justícia i deia que no estaven inscrits correctament al cens.

La decisió no es va prendre per unanimitat i va tenir quatre vots particulars contraris, que han estat la base del recurs del president i els exconsellers. Des de llavors, el cas ha anat a un jutjat de Madrid, que va passar dissabte el cas al Suprem. Tot i que els advocats de Puigdemont, Comín i Ponsatí consideraven que el termini per resoldre la situació de la candidatura acabava dissabte a la tarda, l'alt tribunal encara ha fet esperar fins aquest diumenge al migdia.

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontEleccions europees 26MTribunal Suprem
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut