El Tribunal Suprem rebutja amnistiar els líders de l'1-O pel delicte de malversació i manté les ordres de detenció contra Puigdemont, Comín i Puig (Europa Press/Alberto Ortega)

El Suprem sacseja el tauler: com afecta la negociació a Catalunya el seu 'no' a l'amnistia

El revés del Suprem complica l'estratègia de Pedro Sánchez d'obrir una nova etapa a Catalunya amb l'aprovació de l'amnistia

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Txell Ortiz Vilaseca

Sotscap de la secció de Política d'Informatius de TV3

@txell79

L'amnistia era la gran aposta de Pedro Sánchez per a aquesta legislatura. D'una banda, perquè li dona estabilitat a La Moncloa amb els partits de la investidura, sobretot Junts i ERC. I de l'altra, perquè li permetia a Catalunya aplanar el terreny a Salvador Illa per dur a la pràctica el que fa tant de temps que pregonen PSOE i PSC: passar pàgina i començar una nova etapa.

De fet, aquest era el leitmotiv de la campanya de Salvador Illa i, malgrat que en un inici ni es creia en els indults, ni en la mateixa amnistia, aquesta ha estat la manera perquè Illa, elecció rere elecció, vagi agafant embranzida a les urnes.

En l'anterior contesa ja va guanyar, però no va poder configurar govern. Ara ho ha tornat a fer i, malgrat que amb Esquerra i Comuns suma majoria absoluta, depèn que les negociacions amb els republicans, i en concret amb Marta Rovira --que és qui pilota les converses per part d'Esquerra-- arribin a bon port.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sap que l'estabilitat a La Moncloa és fràgil i també ho sap el Suprem que, amb l'acció d'aquest dilluns de rebutjar amnistiar els líders de l'1-O pel delicte de malversació, busca dinamitar-la.

Ara bé, el govern espanyol hi pot fer res contra la rebel·lió dels jutges? Ho veurem quan tot acabi al Constitucional, ara amb majoria progressista després de la renovació el gener del 2023, i que és qui tindrà l'última paraula.
 

Puigdemont manté els plans per tornar

De moment, els plans del president Puigdemont no varien. El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha dit que es manté ferm a tornar quan hi hagi un debat d'investidura. Però per ara no hi ha data i, per tant, data de retorn tampoc. Retorn que, amb l'ordre de detenció vigent, podria comportar-li presó si trepitja territori espanyol.

"No només volen frenar l'aplicació de la llei d'amnistia, sinó interferir en el calendari polític. El Suprem se salta la llei d'amnistia per continuar fent de justicier de l'independentisme. És evident que la llei no ha agradat i volen torpedinar la seva aplicació."

Puigdemont ha comparat amb la màfia la decisió del Suprem de no amnistiar la malversació (ACN)

Junqueras, inhabilitat per a unes pròximes eleccions

A l'altre plat de la balança hi ha Oriol Junqueras, que ara està immers en una campanya per tornar a presidir Esquerra Republicana.

Amb la decisió d'aquest dilluns del jutge Marchena, no es podria presentar en una hipotètica repetició electoral --fixada pel 13 d'octubre si no surt cap candidat de cara al 25 d'agost--, ja que la inhabilitació es mantindria fins al juliol del 2031.

Centenars de militants d'Esquerra han signat un manifest per renovar la cúpula del partit (ACN)

Negociacions, pugna interna i reunió a Waterloo

Tot plegat, enmig d'una pugna interna a Esquerra per la renovació de la cúpula i d'unes negociacions pilotades per Marta Rovira amb els socialistes.

I encara més: hem pogut confirmar que la trobada entre Junqueras i Puigdemont es va produir diumenge a Waterloo. No es veien des del juliol del 21 i no va durar poc: 5 hores. Després de tant temps, presó i exili i desavinences públiques, es troben ara potser per necessitat mútua.

 

ARXIVAT A:
JuntsERCPSCPSOETribunal Suprem Govern espanyol
Anar al contingut