El Suprem revisa la condemna dels joves d'Altsasu per una baralla amb guàrdies civils

L'Audiència Nacional va condemnar els vuit joves a penes d'entre 2 i 13 anys de presó per haver-se enfrontat a dos agents en un bar de la població navarresa

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem revisa aquest dimecres la condemna de l'Audiència Nacional als 8 joves d'Altsasu, a Navarra, ara empresonats per una baralla en un bar amb dos guàrdies civils, fora de servei, i les seves parelles l'any 2016. En aquesta primera instància van ser condemnats a penes d'entre 2 i 13 anys de presó per un atemptat contra agents de l'autoritat, lesions i desordres i amenaces. Es va descartar que fos un acte terrorista.

Polítics de Podem, PNB, ERC, Junts per Catalunya i Bildu han anat a les portes del Suprem a donar suport als condemnats.

També hi ha molts familiars i amics que s'han desplaçat a Madrid. Entre ells, Isabel Pozueta, mare d'un dels acusats, que ha assegurat als mitjans que les famílies no han perdut l'esperança en aquests tres anys "tan durs i de tant de patiment". Ha reclamat al tribunal que acabi amb aquest cas que, segons ella, "no té cap sentit".

"Hi ha la possibilitat que s'acabi el patiment que estan vivint, que comencin a gestionar les seves vides, perquè se'ls hi ha robat la vida, aquests anys."


El fiscal manté l'agreujant d'odi i, per tant les penes d'entre 2 i 13 anys de presó per als 8 joves. Diu que va ser un atac ideològic contra la Guàrdia Civil i no una simple baralla de bar.

Les defenses demanen l'absolució o almenys una rebaixa considerable de les penes. En funció de la sentència del Suprem, les famílies ja han anunciat que recorreran al Tribunal Constitucional i a la justícia europea.

Familiars i amics dels empresonats esperant a Altsasu la decisió del Suprem

Situació dels joves

Fa tres setmanes, dos dels vuit joves condemnats per l'agressió els van traslladar al centre penitenciari de Zaballa, a Àlaba. Jon Ander Cob i Julen Goikoetxea, fins ara ingressats a la presó madrilenya de Soto del Real, compleixen condemna ara a 60 quilòmetres del seu poble. La resta continuen tancats en presons madrilenyes.

Els vuit joves d'Altsasu estan condemnats de dos a tretze anys de presó pels delictes d'atemptat contra els agents de l'autoritat i lesions, excepte una noia que va ser sentenciada per amenaces i desordres públics.

Per a tots ells, el tribunal va desestimar la condemna per terrorisme que demanaven la Fiscalia i les acusacions particulars. Tot i això, la Fiscalia ha recorregut la sentència perquè sí que hi veu delicte de terrorisme, ja que sosté que l'agressió s'emmarca en l'ideari d'ETA.

 

 

ARXIVAT A:
JudicialAltsasu
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut