Els lletrats del Congrés admeten per primer cop que es pot investigar el rei emèrit
Unides Podem i partits independentistes van demanar investigar els delictes fiscals de Joan Carles I (EFE)

El Suprem rebutja les querelles d'Òmnium i Esquerra Unida contra Joan Carles I

El tribunal considera que es basen en informacions periodístiques i que "cal alguna cosa més"

Actualitzat

El Tribunal Suprem ha arxivat les querelles presentades per Òmnium Cultural i Esquerra Unida contra el rei Joan Carles. El Suprem argumenta que les querelles es basen només en informacions periodístiques, i diu que cal alguna cosa més per obrir una causa penal. La investigació que va obrir la Fiscalia de moment continua oberta.

El Suprem ha rebutjat, de fet, la reobertura de la querella del Partit Comunista, Esquerra Unida i el Fòrum d'Advocades i Advocats d'Esquerres, FAIRADE, i Òmnium Cultural contra el rei emèrit i altres persones per 13 suposats delictes derivats d'una conversa entre Corinna Larsen i l'excomissari José Manuel Villarejo, que havia estat arxivada el 2018.  

La primera querella dels comunistes es va presentar el desembre 2018, el dia que es commemoraven 40 anys de la Constitució, mentre que la d'Òmnium Cultural s'hi va afegir el 2020, en dos fronts, al Tribunal Suprem i als tribunals suïssos que van destapar els comptes del rei emèrit.

Pla mitjà de l'examant del rei emèrit Corinna Larsen durant el judici de Villarejo testificant per videoconferència, el 15 de gener de 2021 (horitzontal)
Corinna Larsen durant el judici de Villarejo testificant per videoconferència (ACN)

La interlocutòria del Suprem al·lega que les querelles es basen en informacions de premsa: "Es necessita alguna cosa més", diu. "Els judicis de valor de qui pretén exercir l'acció popular no converteixen la notícia en delicte", afegeix.

Les noves querelles, segons la interlocutòria, es basen en informacions sobre l'obertura el 2020 d'una investigació "inicialment arxivada" al jutjat central d'instrucció número 6, encarregat del cas Villarejo, on consta la conversa entre l'excomissari i Larsen, i sobre la investigació que la Fiscalia va obrir al rei Joan Carles per possibles delictes fiscals.

Pla mitjà de l'excomissari José Manuel Villarejo durant la declaració al jutjat número 8 de Madrid, el 15 de gener de 2021 (horitzontal)
L'excomissari José Manuel Villarejo durant la declaració el gener passat (ACN)

Sobre aquestes investigacions de la Fiscalia del Tribunal Suprem sobre els comptes del rei emèrit a Suïssa, en la resolució es considera que encara està practicant diligències, i que el coneixement que se'n també és a través de les informacions periodístiques.

ARXIVAT A:
MonarquiaÒmnium CulturalTribunal Suprem José Manuel VillarejoCorrupcióFrau fiscal
Anar al contingut