Rajoy: "No podria fer distincions entre els uns i els altres perquè en tots ells he trobat una lleialtat indestructible" (EFE)
Rajoy: "No podria fer distincions entre els uns i els altres perquè en tots ells he trobat una lleialtat indestructible" (EFE)

Rebutjada la querella de Torra contra Rajoy i Sáenz de Santamaría per prevaricació

El Suprem rebutja la querella que va presentar el president per la negativa a publicar el decret de nomenaments del seu govern

Actualitzat

El Tribunal Suprem ha rebutjat la querella que va presentar el president Torra contra Rajoy i Sáenz de Santamaría per la negativa a publicar el decret de nomenaments del seu govern. Diu el Suprem que els fets no són cap delicte de prevaricació, com denunciava la querella.

La fiscalia també era partidària que s'arxivés, amb l'argument que amb el 155 govern espanyol tenia facultats per publicar o no nomenaments de consellers empresonats o que han marxat a viure a l'estranger.

En una interlocutòria, la Sala II no admet la querella a tràmit perquè no veu delicte en la denegació de la publicació del decret que incloïa el nomenament com a consellers de Jordi Turull i Josep Rull –que són a la presó– i d'Antoni Comín i Lluís Puig –a Bèlgica.

Torra va presentar la querella davant del Suprem l'1 de juny per un possible delicte de "prevaricació per omissió" contra Rajoy i Santamaría, a qui acusava d'haver pres una decisió "arbitrària, extralimitadora de competències i sense empara legal".

Però els magistrats consideren que "els fets descrits a la querella no sustenten la comissió de cap fet il·lícit penal".

D'aquesta manera, els magistrats segueixen el criteri de la Fiscalia, que va manifestar en el seu escrit que la denegació de la publicació d'aquell decret no pot ser considerat com un acte "injust i arbitrari" i va manifestar la seva "frontal oposició al contingut de la denúncia".

El fet de no publicar els nomenaments al Diari Oficial de la Generalitat va bloquejar durant uns dies la formació del govern, fins que el 29 de maig Quim Torra va firmar un nou decret on se substituïen els conselles que estan a la presó o a l'estranger.

ARXIVAT A:
Procés catalàQuim Torra
Anar al contingut