Madrid

El Suprem rebutja el concert a les escoles concertades que separen per sexe

El tribunal considera que no tenen dret a rebre fons públics en forma de concert perquè apliquen una discriminació per raó de sexe. Ho diu en dues sentències per a centres educatius de Cantàbria i Andalusia, on els governs autonòmics havien retirat els concerts.

RedaccióActualitzat
El Tribunal Suprem considera que les escoles que separen per sexes els alumnes no tenen dret a rebre fons públics en forma de concert. El tribunal ha emès dues sentències en aquest sentit relacionades amb centres educatius de Cantàbria i Andalusia de l'Opus Dei als quals els governs autonòmics havien retirat els concerts.

Les sentències argumenten que, segons la llei orgànica d'educació, les escoles no poden discriminar els alumnes per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altre motiu i que, en limitar l'admissió a nens o a nenes, s'incorre en una d'aquestes discriminacions.

Les dues sentències deixen clar que l'educació diferenciada per sexes és perfectament legal però que "els centres docents que opten pel model d'educació diferenciada no poden ser concertats, i, per això, no poden ser sostinguts amb fons públics." Les sentències es basen en el que estableix la llei orgànica d'Educació del 2006.

El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha afirmat en un comunicat que "respecta i acata" la sentència però ha posat en dubte que la segregació de l'alumnat per sexe sigui discriminatòria. "Cal plantejar-se fins a quin punt l'argument que l'educació diferenciada suposa discriminació entre els sexes és un argument compatible amb la Convenció de la Unesco", ha argumentat. La convenció manté que la segregació no és discriminatòria "sempre que no suposi una desigualtat d'oportunitat per a nois i noies".

A tot l'Estat, hi ha uns 70 centres educatius, molts dels quals estan lligats a l'Opus Dei, que funcionen amb aquest sistema.

Catalunya garanteix el concert als 17 centres concertats on se separen nens i nenes

A Catalunya hi ha 17 centres concertats, amb uns 10.000 alumnes, que separen els nens i les nenes. Tenen concert fins al curs 2014-2015 i per això, segons el Departament d'Ensenyament, continuaran rebent la subvenció malgrat la sentència del Suprem, que tindrà efecte quan el concert s'hagi de renovar.

Malgrat això, Ensenyament confia no arribar a aquesta situació perquè les institucions afectades tenen la intenció de recórrer les sentències.

La Generalitat fa poc que ha reiterat que aquests centres continuaran rebent el concert econòmic perquè compleixen la normativa. La Llei d'Educació de Catalunya (LEC) dóna preferència al concert dels centres mixtos però no n'exclou els que diferencien per sexe.

De fet, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha defensat aquest model en més d'una ocasió com una fórmula per millorar els resultats acadèmics dels alumnes i ha defensat el dret d'aquests centres educatius a rebre el concert.

L'ajuda pública a aquestes centres va ser motiu de controvèrsia durant l'aprovació de la LEC, especialment per part d'ICV-EUiA, que es va acabar abstenint en la votació de la llei.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut