Madrid

El Suprem obre judici contra Garzón per la seva investigació sobre els crims franquistes

El magistrat del Tribunal Suprem Luciano Varela ha ordenat obrir judici contra el magistrat de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón, que es va declarar competent per investigar els crims del franquisme. Així ho han indicat fonts de l'alt tribunal. La decisió de Varela es produeix l'endemà que Garzón hagi demanat el trasllat al Tribunal Penal Internacional per treballar com a assessor de la fiscalia durant set mesos, un trasllat sobre el qual el Consell General del Poder Judicial encara s'ha de pronunciar.

Actualitzat
El jutge del Tribunal Suprem Luciano Varela, que instrueix la causa contra Baltasar Garzón per la investigació dels crims del franquisme, ha ordenat obrir un judici oral contra el magistrat de l'Audiència Nacional, que precisament aquest dimarts va demanar el trasllat temporal al Tribunal Penal Internacional de l'Haia. El Consell General del Poder Judicial haurà de debatre ara sobre la situació del jutge.

Luciano Varela instrueix la querella contra Garzón que van imposar la Falange Espanyola, el sindicat ultradretà Manos Limpias i l'associació Libertad e Identidad, que acusen el magistrat de cometre un suposat delicte de prevaricació en declarar-se competent per investigar els crims del franquisme tot i la llei d'amnistia espanyola. El magistrat ha rebut nombroses mesures de suport, sobretot d'associacions de la memòria històrica, que consideren que els crims contra la humanitat no prescriuen i es poden i s'han de jutjar.

Garzón va demanar la recusació de Varela perquè considera que no és un jutge imparcial, ja que va demanar a les acusacions que refessin els seus escrits. Però el Tribunal Suprem ho va denegar. Precisament aquesta setmana l'advocat de Garzón va presentar un escrit en què avisa que amb el rebuig d'aquesta recusació es van vulnerar drets fonamentals del magistrat i que podrien recórrer al Tribunal Constitucional si es prenen mesures contra el seu client. Les acusacions demanen vint anys d'inhabilitació per a Garzón, una mesura que haurà de debatre el Consell General del Poder Judicial.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut