Trump, aquest dijous al jardí de les roses de la Casa Blanca
Trump, aquest dijous al jardí de les roses de la Casa Blanca (EFE / Rod Lamkey)

El Suprem obliga Trump a entregar la declaració d'impostos a la Justícia

En plena precampanya, el president dels Estats Units diu que es tracta d'una "persecució política" i que continuarà "lluitant contra la corrupció"

Actualitzat

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha dictaminat que Donald Trump no pot bloquejar la informació que li reclama la fiscalia de Nova York sobre els seus impostos. El tribunal obliga el president a entregar la seva declaració d'impostos a la fiscalia del districte de Manhattan.

El Suprem, però, apunta que la Cambra de Representants, amb majoria de l'oposició demòcrata, encara no pot accedir a aquests documents. Fins ara, Trump s'ha resistit a fer públiques les seves declaracions d'impostos, cosa que sí que han fet tots els seus antecessors al llarg de la història.

En el cas, set dels nou jutges han votat en contra de Trump, entre els quals Neil Gorsuch i Brett Kavanaugh, nominats pel president nord-americà. La sentència, escrita pel president del Suprem, John Roberts, rebutja la idea que Trump té immunitat absoluta davant d'investigacions criminals:

"Fa dos-cents anys, un gran jurista del nostre tribunal va establir que cap ciutadà, ni tan sols el president, està categòricament per sobre del deure comú de presentar proves quan se li sol·liciten en un procés penal."

 

Trump: "És una persecució política"

La reacció de Trump, en plena precampanya de cara a les eleccions del novembre, ha arribat just després. El president dels Estats Units diu que es tracta d'una "persecució política" i que no pensa rendir-se.

 

 

"El Tribunal Suprem envia el cas al Tribunal de Primera Instància, els al·legats continuaran. És una persecució política. Vaig guanyar en la caça de bruixes del cas Mueller i d'altres. I ara he de continuar lluitant contra la corrupció política de Nova York. No és just ni per a aquesta presidència ni per a aquesta administració!"

 

Des del principi ja va ser prou cridaner que Trump fos el segon president de la història a negar-se a mostrar la declaració d'impostos. La fiscalia creu que, abans de les eleccions, l'aleshores candidat republicà va intentar tapar els draps bruts amb diners bruts i hauria fet pagaments en negre per silenciar suposades relacions extramatrimonials amb la model de Playboy Karen McDougal i l'actriu porno Stormy Daniels. Aquesta última fa temps que explica a tothom que l'hi pregunta els detalls de la seva relació amb Trump.

El consol per a Trump és que el procés és tan complicat que els comptes no es faran públics abans de les eleccions i sempre ho pot utilitzar per presentar-se davant del seu electorat com a víctima, ara que les enquestes són tan negatives.

ARXIVAT A:
Trump Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut