Mariano Rajoy, Felip VI i Carles Puigdemont
Mariano Rajoy, Felip VI i Carles Puigdemont
Madrid

El Suprem, obert a citar Rajoy com a testimoni però descarta el rei i Puigdemont

Dilluns o dimarts se sabrà la llista definitiva de testimonis que el Suprem admetrà en el judici del procés

Actualitzat

El Tribunal Suprem estaria estudiant accedir a algunes de les peticions de les defenses i de l'acusació particular i podria citar a declarar, en el judici del procés, Mariano Rajoy. En canvi, denegaria les compareixences de Carles Puigdemont i el rei Felip VI.

L'expresident espanyol, que ja va declarar pel cas Gürtel, es considera un testimoni important per explicar, per exemple, l'aplicació del 155. El tribunal, en canvi, podria denegar les compareixences de Carles Puigdemont i del rei.

Mariano Rajoy declarant com a testimoni en el cas Gürtel

 

El Suprem diu que Puigdemont està perseguit per la causa de l'1 d'octubre i que és un fugit de la justícia, i que el rei no ha de declarar perquè no està obligat a fer-ho.

Segons algunes fonts, també s'hauria denegat la declaració de Marta Rovira, per les mateixes raons que Carles Puigdemont, i tampoc s'hauria acceptat el testimoni del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó.

 

El rei Felip VI durant el discurs del 3 d'octubre del 2017

 

Evitar impugnacions


Amb aquests testimonis es tractaria, d'una banda, de garantir al màxim l'exercici de la defensa per part dels advocats dels 12 líders independentistes catalans que s'asseuran al banc dels acusats, de cara a evitar possibles motius d'impugnació davant del Tribunal Europeu de Drets Humans.

Per l'altra, d'acreditar mitjançant una prova de contradicció alguns extrems que apareixen en els escrits de les acusacions, com el fet que Rajoy preguntés a l'expresident Carles Puigdemont si havia declarat la independència i el sentit de la resposta.

El tribunal que presideix Manuel Marchena encara no ha acabat la deliberació sobre aquesta qüestió. La interlocutòria amb tots els testimonis del judici es podria fer pública dilluns o dimarts vinent.

Mentrestant, entre els acords que es van sabent de cara al judici, que podria començar el 5 o el 6 de febrer, s'ha sabut que el tribunal permetrà que els processats parlin en català, però la traducció serà consecutiva i no simultània.

 

Carles Puigdemont fa tres dies a Brussel·les

 

Una sala de recés

El tribunal també habilitarà una sala a prop del saló de plens on es farà la vista perquè els processats puguin esperar quan arribin a la seu del Tribunal i durant els recessos. No se sap si hi podran dinar també.

Un altre indici de la imminència del judici, és que la seu de Tribunal Suprem ja s'ha envoltat de tanques de seguretat. Les tanques grogues rodegen tot el parc que separa el palau del Tribunal Suprem de la plaça Villa de París.

 

ARXIVAT A:
Judici procésProcés catalàReferèndum 1-OGovern empresonatTribunal Suprem Mariano RajoyFelip VICarles PuigdemontMarta RoviraDrets humans
Anar al contingut