El president Quim Torra en el seu escó del Parlament de Catalunya (EFE)

El Suprem manté la retirada de l'acta de diputat a Torra, decidida per la JEC

El recurs contra la decisió de la JEC que estudiarà el fons de l'acord que inhabilita Torra es veurà més endavant també al Suprem

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem rebutja la suspensió cautelar de la decisió de la Junta Electoral Central, JEC, de retirar la condició de diputat autonòmic a Torra.
Segons aquesta resolució la inhabilitació del president Quim Torra com a diputat s'hauria d'aplicar immediatament, però el Parlament de Catalunya, que hauria d'executar l'ordre ja va aprovar en ple extraordinari, dissabte, que no retiraria l'acta de diputat  a Torra, ni l'inhabilitaria  com a president de la Generalitat. Una decisió ratificada pel president del Parlament, Roger Torrent, poc després de saber-se la decisió del Suprem.

 

La questió no és prou urgent

Segons la resolució de la sala contenciosa administrativa, no s'aprecia una urgència suficient per aplicar la suspensió com a mesura cautelar.

"Después de analizar el escrito del recurrente, la Sala indica que a pesar de su extensión, de 94 folios, no concreta qué circunstancias de especial urgencia concurren para adoptar en este momento la medida que se pide, en lugar de esperar a la resolución normal de esta pieza de medidas cautelares."

A més, considera que les al·legacions de la defensa de Torra sobre "l'arbitrarietat, il·legalitat o nul·litat" de la decisió de la JEC tampoc són raó per a la suspensió.

"Las alegaciones sobre el carácter arbitrario e ilegal o radicalmente nulo de la decisión de la Junta, son cuestiones que afectarían al fondo del recurso o en su caso a la resolución normal de esta pieza de suspensión, pero no justifican en ningún caso la adopción de una medida cautelarísima sin escuchar a las demás partes."

Aquesta decisió del Suprem és sobre la petició amb caràcter d'urgència perquè se suspengués cautelarment la decisió de la JEC mentre aquest mateix tribunal estudia el recurs contra la decisió d'aquest òrgan administratiu. L'estudi de l'acord impugnat es veurà més endavant. Ara s'obre un termini de 5 dies -la meitat dels 10 dies habituals- perquè la JEC i la Fiscalia facin les seves al·legacions. 

La magistrada Pilar Teso ha estat susbtituïda en aquesta sessió pel magistrat José Luis Requero, després que Teso s'ha abstingut en aquest assumpte, perquè va ser la membre de la JEC que va ordenar al president de la Generalitat retirar els símbols independentistes. 

 

Pots llegir la resolució completa aquí:

 


S'ha aplicat el mateix criteri que va usar aquest dijous respecte a la petició d'Oriol Junqueras d'invalidar de moment la decisió de la JEC.
 

Recurs de Torra

El recurs de Torra, adreçat per a la suspensió cautelar de l'acord de la JEC a la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem, al·legava que la decisió d'aquest òrgan administratiu, que té l'objectiu de vigilar els processos electorals, "suposa una violació grollera" de drets fonamentals i manca de la "imprescindible imparcialitat".

L'escrit també argumentava que la JEC està usurpant competències del Parlament i afegia que obeeix a una persecució política. 
 

La JEC va declarar el president Quim Torra "inelegible de forma sobrevinguda", cosa que vol dir que els que han estat condemnats no poden ser diputats. La JEC va prendre aquesta decisió en aplicació de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, TSJC, que el va condemnar per desobediència a un any i mig d'inhabilitació per no retirar unes pancartes amb llaços grocs i per la llibertat dels presos i d'expressió de la façana del Palau de la Generalitat en període electoral. Una sentència que no és ferma perquè està pendent del recurs al mateix Tribunal Suprem.

 

Les pancartes que es van penjar al balcó del Palau de la Generalitat

 

Suport del govern

La consellera portaveu, Meritxell Budó, va afirmar que el govern no acatarà la decisió de la JEC. Però el vicepresident del govern, Pere Aragonès, en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", va declarar que, si la inhabilitació del president Torra és ferma, és partidari de continuar la legislatura amb un nou president triat pel Parlament.

 

 

ARXIVAT A:
Tribunal Suprem Quim Torra
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut