Jordi Sànchez i Joaquim Forn
Jordi Sànchez i Joaquim Forn

El Suprem manté a presó Joaquim Forn i Jordi Sànchez

El Suprem conclou que "no hi ha presos polítics, sinó polítics presos amb indicis de delictes gravíssims de sedició i rebel·lió

Actualitzat

La sala d'apel·lació del Suprem, finalment, ha decidit mantenir a presó l'exconseller d'Interior Joaquim Forn i Jordi Sànchez per risc de reiteració delictiva. D'aquesta manera, la Sala Penal del Tribunal Suprem comparteix el criteri del jutge instructor Pablo Llarena, segons el qual existeix risc de reiteració delictiva tant en el cas de Sànchez com de Forn.

Pel que fa a Forn, el tribunal indica que "el recurrent va mostrar una especial determinació en l'execució dels fets delictius que se li imputen" i que va ocupar un càrrec d'especial responsabilitat com a conseller d'Interior, fet que el convertia en un dels referents dels seus partidaris, "situació que previsiblement recuperaria en cas d'obtenir la llibertat provisional".

En la interlocutòria, la Sala del Suprem rebutja la petició de la fiscalia de deixar en llibertat sota fiança Forn. La fiscalia va demanar la seva llibertat sota fiança de 100.000 euros per ordre directa del fiscal general de l'Estat. El motiu:

"Es va limitar a assenyalar que no existia risc de reiteració delictiva però sense acompanyar-ho de cap argument."

A més, sobre la malaltia que la fiscalia atribuïa a Forn, el tribunal diu que no li consta i que tampoc no ha estat documentada ni al·legada per la defensa ni per la fiscalia.

"Va mencionar una malaltia del recurrent, l'existència de la qual no consta en aquesta sala i no va ser al·legada ni documentada per la defensa."

Així doncs, els magistrats del Suprem han decidit denegar la llibertat provisional de Forn, tal com havia demanat l'acusació particular de VOX.

El Suprem també ha decidit mantenir a presó Jordi Sànchez. En aquest cas, però, sí que segueix la demanda de la fiscalia de mantenir-lo a la presó per perill de reiteració delictiva.

El Suprem qualifica Sànchez d'"icona" del procés:

"La personalitat de l'acusat com a icona (la qualificació de l'instructor com a 'carismàtic" sens dubte es refereix simplement en el sentit del Diccionari de la Reial Acadèmia com a dotat d'un do d'associacions expertes en mobilitzacions populars, la pertorbació de l'ordre públic provocada per la infracció penal, l'experiència i el grau de capacitat de la imputació per facilitar la repetició dels actes delictius."

 

"No hi ha presos polítics, sinó polítics presos"

En la resolució de Sànchez, el Suprem també conclou que no hi ha presos polítics, sinó polítics presos amb indicis d'actes de rebel·lió i de sedició.

"No hi ha presos polítics, en aquesta causa, sinó polítics que estan presos per haver comès indiciàriament delictes gravíssims de rebel·lió i sedició, entre d'altres."

 

La resolució del Suprem de Joaquim Forn by Moderador Noticies Web on Scribd

 

 

La resolució de Jordi Sànchez by Moderador Noticies Web on Scribd

 

Després de la petició de la fiscalia, s'esperava la posada en llibertat de Forn, fins i tot l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas es mostrava optimista en conèixer la decisió del fiscal general.

 

La decisió del Suprem s'ha pres després del recurs d'apel·lació contra la decisió del jutge Pablo Llarena del passat 2 de febrer.  Els tres magistrats de la sala han estudiat el recurs presentat per la seva defensa contra la decisió del jutge instructor, Pablo Llarena, que el 2 de febrer passat  li va denegar la llibertat provisonal adduint risc de reiteració delictiva.

L'exconseller d'Interior, Joaquim Forn, està ingressat a la presó d'Estremera des del 2 de novembre.

Anar al contingut