El Suprem investigarà Laura Borràs per prevaricació, frau, malversació i falsedat

Les presumptes irregularitats que s'investiguen són l'adjudicació de 18 contractes a una persona amb qui tenia amistat i relació professional, segons la Fiscalia
El Suprem investigarà Laura Borràs per prevaricació, frau, malversació i falsedat

El Suprem investigarà Laura Borràs per prevaricació, frau, malversació i falsedat

Les presumptes irregularitats que s'investiguen són l'adjudicació de 18 contractes a una persona amb qui tenia amistat i relació professional, segons la Fiscalia
Redacció Actualitzat
La diputada al Congrés Laura Borràs durant la roda de premsa posterior a la reunió de JxCat a Brussel·les, el 9 de desembre del 2019. (Horitzontal)
Laura Borràs nega haver comès cap irregularitat

El Tribunal Suprem obre causa contra Laura Borràs per prevaricació, frau, malversació i falsedat documental en relació amb els contractes de la Institució de les Lletres Catalanes, la ILC. El Suprem també acorda investigar Isaías Herrero, beneficiat per aquests contractes atorgats quan Borràs era directora de la Institució.

Ara Borràs serà citada a declarar com a investigada davant de l'instructor de la causa, el magistrat Eduardo de Porres. Si Borràs fos finalment processada caldria demanar amb caràcter previ el suplicatori al Congrés.

Les presumptes irregularitats que s'investiguen són l'adjudicació de 18 contractes a una persona amb qui tenia amistat i relació professional, segons la Fiscalia, per valor de 259.863 euros des de la Institució de les Lletres Catalanes. Aquests contractes s'haurien produït entreel  2013 i el 2017.

La Fiscalia va demanar al Suprem que s'investigués la diputada de Junts per Catalunya i argumentava que els contractes es van fraccionar per no haver de sotmetre'ls a concurs públic. També que l'adjudicatari hauria rebut més diners dels necessaris.

 

Laura Borràs i Míriam Nogueras arriben al Congrés dels Diputats (EFE)

Segons la instrucció, hi ha indicis de la intenció de dotar una "falsa aparença de transparència al procediment de contractació i poder justificar que l'oferta d'Herrero era la més avantatjosa". Apunta que "l'amic" de Borràs aportava al procediment tres pressupostos, "dels quals dos, com a mínim, eren falsos o simulats. Diu també que presentava ofertes d'empreses de tercers perquè aquestes fossin les adjudicatàries, quan de fet, assenyala, era Herrero el que prestava els serveis.


Laura Borràs afirma que els comptes estan "perfectament auditats"

El cas es va fer públic fa un any, quan el jutjat 9 de Barcelona va començar a investigar suposades irregularitats en el desenvolupament de webs oficials de la ILC. La policia judicial va entrar al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, el CTTI. Borràs ha subratllat sempre que no hi havia comès cap irregularitat.

En aquell moment, l'ara cap de llista de JxCat al Congrés va atribuir la investigació a una campanya contra la seva força política i al fet d'haver acceptat l'encàrrec de Carles Puigdemont de formar part de les llistes. L'exconsellera va assegurar que la investigació no trobaria res perquè, va dir, els comptes de la Institució de les Lletres Catalanes estaven "perfectament auditats".

Aquest dimarts, Laura Borràs reiterava la seva innocència al Catalunya Nit de Catalunya Ràdio:

"Jo és el que he volgut fer sempre, explicar-me perquè ningú tingui cap mena de dubte que, amb independència del que es digui del que se m'acusa, ni jo he fet un mal ús del diner públic ni he contribuït que hi hagués cap mal ús del diner públic, i hem faig totalment responsable de la meva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes"


Borràs ha afegit que se l'està investigant per uns fets que en l'atestat de la mateixa Guàrdia Civil es reconeix que no són delicte.

VÍDEOS RELACIONATS