El Suprem indi responsabilitza el govern de deixar morir la gent per la contaminació
Uns nens amb màscares caminen per un pont a Delhi (Reuters/Anushree Fadnavis)

El Suprem indi responsabilitza el govern de deixar morir la gent per la contaminació

Prohibeix la crema de rostolls i afirma que aquests episodis no es poden donar cada any "en un país civilitzat"

Xavier DuranActualitzat

El Tribunal Suprem de l'Índia ha pres la iniciativa davant del greu episodi de contaminació que va començar la setmana passada a Delhi, la capital del país. Ha prohibit la crema de rostolls al voltant de la ciutat i ha dit que tots els nivells de l'administració seran responsables si la pràctica continua.

Al mateix temps, ha criticat la inacció dels governs estatal i municipal. Afirma que "la gent està perdent anys preciosos de vida" i ha responsabilitzat directament el govern de deixar morir la gent:

"Delhi s'ofega cada any i no som capaços de fer res. La pregunta és si això passarà cada any. No es pot donar en un país civilitzat".

El Tribunal va establir dilluns multes severes per fer front als elevats nivells de contaminació que hi ha a Delhi, la capital del país. Les multes per a activitats de construcció poden arribar a 100.000 rupies -uns 1.300 euros- i cremar deixalles pot ser castigat amb 5.000 rupies (65 euros).

Són quantitats molt importants en un país on la renda mitjana no arriba als 1.800 euros anuals.
 

La contaminació no deixa veure els edificis a Delhi (Reuters/Anushree Fadnavis)


El Tribunal es va reunir després que Delhi assolís els pitjors nivells de contaminació de l'any, més de 20 vegades superiors als que recomana l'Organització Mundial de la Salut. Els nivells van disminuir una mica amb algunes mesures adoptades i, segons la web Air Visual, dimarts Delhi era la sisena ciutat més contaminada del món, després d'Ulaanbaatar (Mongòlia), Kolkata (Índia), Dhaka (Bangladesh), Hanoi (Vietnam) i Lahore (Pakistan).

Una festa contaminant

Les causes són diverses, però en aquesta època de l'any són habituals des de fa molt de temps. S'ajunten les activitats habituals, el trànsit molt dens, la crema de rostolls i una meteorologia que afavoreix la concentració de contaminants. Només falta afegir que la pirotècnia de la Festa de Diwali hagi contribuït a la contaminació.

La festa està dedicada a la deessa Lakshmi, que porta la prosperitat. També marca l'últim dia de la collita i el pas cap a l'hivern. Des de fa anys, els coets i altres productes pirotècnics també assenyalen que la contaminació de l'aire augmentarà.
 

Una policia de trànsit es protegeix amb una mascareta (Reuters/Danish Siddiqui)


Però la causa principal de la presència de partícules a l'aire no són els focs artificials. En un 38% s'atribueix a la crema de rostolls. Per al Tribunal Suprem, la situació no és per tirar coets, sinó tot el contrari.

El primer ministre de la regió de Dehli, Arvind Kejriwal, va declarar l'emergència sanitària. També va donar a la crema de rostolls tota la culpa d'haver convertit la ciutat "en una cambra de gas" i va afirmar que els habitants de Delhi patien les faltes d'altres.

 


Però alguna culpa deuen tenir en el govern municipal. El Tribunal ha llançat fortes crítiques al govern de la ciutat per no incrementar el nombre d'autobusos públics i ha ordenat que s'escampi aigua als carrers per evitar que s'aixequi pols. Unes mesures més cares que la proposada pel ministre de Salut de l'Índia: menjar pastanagues, cosa que no ajuda només contra la ceguesa nocturna, sinó a pal·liar els efectes de la contaminació.

 

 

Dos dies més tard, insistia a Twitter que els antioxidants ajuden a neutralitzar els efectes de molts contaminants, si bé reconeixia que "evidentment, la solució és prevenir i controlar l'exposició" als contaminants.

També s'ha vist que la contaminació de les aigües no atura les celebracions religioses. Algunes dones han venerat el déu del Sol a les aigües del riu Yamuna, ple d'escuma procedent bàsicament d'activitats industrials.
 

Dones venerant el déu del Sol en el riu Yamuna (Reuters/Adnan Abidi)


L'impacte de l'agricultura

Ara bé, una de les claus és la crema de rostolls als estats veïns. Els líders locals no volen enemistar-se amb la seva poderosa base electoral i per això no restringeixen la forma més barata de preparar la terra per a la pròxima collita.

A més, les mesures per estalviar aigua han obligat els agricultors a retardar la collita d'arròs i a concentrar al novembre la crema de rostolls, abans de plantar blat. Segons un estudi d'investigadors de la Universitat de Cornell publicat a "Nature Sustainability", això ha dut a un augment del 30% en la concentració de partícules fines, les més perjudicials per a la salut.
 

Crema de rostolls a l'estat de Haryana (Reuters/Mayank Bhardwaj)


S'han repartit cinc milions de mascaretes per a les escoles, que, a més, estaran tancades fins dimarts. Es recomana a la població quedar-se a casa i s'han cancel·lat vols.

Des d'avui i fins al dia 15 els vehicles a Nova Delhi només podran circular en dies alterns en funció d'una matrícula parell o sanar. N'estan exempts el transport públic, les emergències, els cotxes conduïts per dones soles i els taxis.

No es tracta d'un problema limitat a la capital. Segons un informe de les Nacions Unides, 14 de les 15 ciutats més contaminades del món estan a l'Índia. I segons Greenpeace, el 2018 entre les 30 ciutats que van assolir nivells de contaminació més elevats n'hi havia 22 de la federació índia.

ARXIVAT A:
ContaminacióMedi ambientSalut
Anar al contingut