Madrid

El Suprem impedeix a Sortu participar en les eleccions del 22 de maig

El Tribunal Suprem ha acordat prohibir la inscripció de Sortu, la nova marca de l'esquerra abertzale, al registre de partits polítics del Ministeri de l'Interior, i impedeix així que pugui participar en les eleccions del 22 de maig. La decisió no s'ha pres per unanimitat dels 16 magistrats que formen la sala 61 del Tribunal Suprem: tres discrepen del vot de la majoria. La resolució no és definitiva, ja que Sortu pot recórrer davant del Tribunal Constitucional.

Actualitzat
La prohibició ha arribat després de nou hores de deliberacions i l'endemà que la sala 61 va concloure la vista pública per estudiar la qüestió. Els magistrats han avançat aquest dimecres la decisió i en els pròxims dies faran pública la resolució sencera amb tots els arguments jurídics.

Amb la seva resolució, el Suprem accepta els arguments de les demandes de l'advocacia de l'Estat i de la fiscalia contra Sortu, considerada successora de Batasuna, il·legalitzada el març del 2003 per la seva vinculació amb ETA. La defensa de Sortu, exercida pels advocats Iñigo Iruin i Adolfo Araiz, afirmava que la formació no era continuadora de Batasuna i que complia els requisits de la llei de partits per poder participar als comicis.

Un cop el tribunal faci pública la resolució dels advocats de Sortu, tindran un termini de 30 dies per presentar recurs al Tribunal Constitucional. Legalment, el Constitucional no està obligat a dictar cap resolució en un termini màxim de temps, tot i que Sortu podria reclamar que es prioritzi aquesta qüestió per tramitar-la d'urgència. I és que tots els partits polítics que vulguin concórrer a les eleccions del maig han de presentar llistes com a molt tard el 18 d'abril.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut