La ministra de Defensa, Margarita Robles, la nova directora del CNI, Esperanza Casteleiro i l'exdirectora, Paz Esteban
La ministra de Defensa, Margarita Robles, la nova directora del CNI, Esperanza Casteleiro, i l'exdirectora, Paz Esteban

El Suprem hauria autoritzat l'espionatge a independentistes "per evitar la secessió"

Segons el diari El Mundo, el jutge va donar permís al CNI per punxar els mòbils, però no va especificar en cap moment que la intervenció es fes amb el sistema Pegasus

El jutge del Suprem va autoritzar la intervenció telefònica a 18 dirigents independentistes perquè va considerar que era l'"única fórmula per evitar una secessió d'Espanya". Segons publica El Mundo aquest divendres, així consta en les autoritzacions judicials que van donar llum verda al Centre Nacional d'Intel·ligència per fer aquestes intervencions el 2019, dos anys després del referèndum de l'1 d'octubre i coincidint amb el judici del procés i la sentència.

Entre les motivacions per autoritzar l'espionatge, el jutge del Suprem Pablo Lucas també al·ludeix a "la intenció dels investigats de desprestigiar Espanya promovent activitats delictives. No detalla, però, en què consistirien aquests hipotètics delictes. En tot cas, en aquell moment, a Catalunya hi havia protestes contra la sentència del procés.

Arran d'aquest cas, es demanen les intervencions telefòniques, però no es fa al·lusió en cap moment a l'espionatge de totes les dades dels terminals amb el programari Pegasus.

De fet, la ja exdirectora del CNI Paz Esteban ja va apuntar la setmana passada al Congrés, en la comissió de secrets oficials, que hi ha altres organismes estatals que disposen d'aquest programari i l'haurien pogut utilitzar, i per aquest motiu es va desvincular d'un espionatge massiu, com el que ha denunciat Citizen Lab, amb més de 60 implicats.

Esteban va posar a disposició dels grups parlamentaris les autoritzacions judicials, que permetien interceptar les converses i accedir a la memòria i les dades dels mòbils, entre d'altres, de Pere Aragonès --en aquell moment vicepresident del govern-- o de persones del cercle de confiança de l'expresident Carles Puigdemont, com el cap de la seva oficina, Josep Lluís Alay, o el seu advocat, Gonzalo Boye.

A la llista d'espiats també hi figuren els noms de líders d'entitats independentistes, i, segons apunta El Mundo com a novetat aquest divendres, el president de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes, Xavier Vinyals.

ARXIVAT A:
EspionatgeCatalangatePegasus
Anar al contingut